Izvorni oblik pice je tanak hleb pečen u rerni, prethodno prekriven sosom od paradajza, sirom i drugim nadevima. Iako je dugo smatrana manje poželjnom hranom, zbog podloge od belog brašna i nadeva preplavljenih zasićenim mastima, pica uz male izmene može da bude zdrava, ukusna i hranljiva večera ili užina.
S obzirom da deca vole ukus pice, iskoristite svoju kreativnost i napravite ukusnu, ali zdravu picu. Umesto mocarele, stavite čedar, fetu ili neki drugi sir. Umesto gotovog sosa, koji je previše slan, stavite svež paradajz, očišćen od kože i semenki. Pica može da bude dobro balansiran obrok jer sadrži skrob (ugljene hidrate), mlečne proizvode (proteine) i povrće.
Dokazano je da pica može da bude "zdravija" ako testo duže narasta i duže se peče na višoj temperaturi. Duži period fermentacije testa (48 časova) duplira količinu antioksidanasa zahvaljujući dužem delovanju kvasca. Toplija rerna (400 stepeni) obezbeđuje više antioksidanasa u pici, čak do 60 odsto, jer je likopen iz paradajza iskoristljiviji ako je obrađen na višoj temperaturi.
Kalcijumom bogat sir, antioksidansima bogat paradajz, povrće i proteinski nadev na ugljenohidratnoj bazi - predstavljaju odličan, «kompletan» obrok. Likopen je snažni antioksidans iz paradajza, koji dokazano štiti od mnogih bolesti, a sveže povrće je bogato fitonutrijentima, karotenoidima i vlaknima.
Paradajz može da bude domaći, kuvan, sa manje soli ili svež, bez kože i semenki. Tradicionalno, na picu se stavlja sir mocarela (blagog ukusa, manje slan). Za jači ukus koristite parmezan. Klasični začini su bosiljak, origano, beli luk. Uobičajeni nadevi podrazumevaju povrće: paradajz, papriku, spanać, masline, pečurke. Od mesa, na picu se stavljaju: šunka, slanina, mleveno meso, tunjevina.
RECEPTI
Recept za nekuvani paradajz sos
Potrebno je:
- 750 g sečenog paradajza, bez semenki
- 100 g pirea od paradajza
- kašika parmezana
- kašika seckanog belog luka
- kašičica belog luka u prahu
- dve kašičice origana
- kašičica soli
Priprema
Pomešati sastojke i ostaviti u frižideru preko noći. Za jednu picu je potrebno oko dve trećine šolje ovog sosa.
Pica sa tri vrste sira
Potrebno je:
- šolja seckanih šampinjona
- pola šolje mocarele
- tri kašike krem sira
- dve kašičice parmezana
- pola šolje paradajz sosa
- kašičica maslinovog ulja
Priprema
Staviti koru za picu u pleh, premazati maslinovim uljem i paradajz sosom, posuti sirom. Na 400 stepeni peći osam minuta.
Pica sa piletinom
Potrebno je:
- kora za picu
- šolja mocarele
- šolja kuvanog, isitnjenog pilećeg belog mesa
- dve trećine šolje sosa od paradajza
Priprema
Staviti koru za picu u pleh. Posuti sirom, paradajz sosom i mesom. Na temperaturi od 400 stepeni peći osam do deset minuta.
Pica sa povrćem
Potrebno je:
- pola šolje mocarele
- pola šolje seckanih pečuraka
- pola šolje iseckane tikvice
- četvrtina šolje seckanih paprika
- četvrtina šolje seckanog crnog luka
- pola šolje paradajz sosa
- kašika maslinovog ulja
- pola kašičice sušenog bosiljka
- pola kašičice sušenog, mešanog začina
Priprema
Na podlogu za picu prvo staviti paradajz sos, pa preko njega druge sastojke, osim sira. Nakon toga staviti sir i posuti začinima. Peći na 400 stepeni, osam do deset minuta.