Konzumiranje svežeg povrća, posebno kao salate, doprinosi boljem iskorišćavanju esencijalnih vitamina i minerala, naročito vitamina C, E, folne kiseline, antioksidanasa likopena i beta karotina.

Sveže povrće je prebogato vlaknima, koja pospešuju rast korisnih bakterija, a njihova enzimska aktivnost podržava varenje proteina. Povrće je siromašno kalorijama i ne sadrži holesterol.

Poslednjih godina se sve češće govori da boja hrane odslikava njene  nutritivne vrednosti, pa je uključivanje u ishranu namirnica u bojama spektra način da se uzmu raznovrsni nutrijenti. Povrće duguje boju pigmentima koji učestvuju u procesu fotosinteze: hlorofil je zeleni pigment, paradajz je crvene boje zbog likopena, kukuruz je žut zbog ksantofila, šargarepa sadrži beta karotin koji joj daje narandžastu boju.

Intenzivna boja hrane je znak da je povrće zrelo i dobro svarljivo.

Zeleno povrće

Spanać i brokoli su, svakako, povezani sa dobrim zdravljem. Ali i kupus, kelj, grašak, blitva... Činjenica je da zeleno povrće obezbeđuje važne nutrijente, a pojedini njegovi sastojci su dragoceni u ishrani (lutein i indoli).

Narandžasto i žuto povrće

Konzumiranje povrća ovih boja je važno za dobar vid, borbu protiv infekcija, smanjenje rizika od srčanih bolesti. Odlični su: šargarepa, bundeva, žute paprike...

Mali trikovi da vaše dete zavoli salatu

S obzirom na to koliko je povrće korisno, većina roditelja se trudi da ga svakog dana ponudi deci. Salate su posebno pogodne, jer obiluju vitaminima i mineralima (svaka sezona ima odgovarajuće povrće) i lako se pripremaju. Ali, roditelji ne uspevaju uvek u svom naumu, jer je sveže povrće teško za žvakanje (deca često odbijaju salatu). Ključ rešenja je u dobrom stavu i malo kreativnosti, pa će mališani naučiti da uživaju u salati. Možda je najbolji način pokazati sopstvenim primerom. Međutim, nikako ne forsirajte dete.

* Ponudite mališanu povrće pre obroka, kada je najgladniji.

* Napravite raznobojnu salatu da bi bila atraktivnija - isecite paradajz, zelenu salatu i jaja.

* Dodajte paradajz ili rendanu šargarepu tunjevini, piletini ili salati od paste.

Ideje za salatu

- izrendajte šargarepu ili krastavac u jogurt

- servirajte rendan kupus sa sirom ili jajetom u sendviču, a okolo   kriške paradajza

- isecite paradajz, zelenu salatu i krastavac, paprike i šampinjone i mladi crni luk

- za popravljanje ukusa dodajte začinsko bilje: korijander, bosiljak, peršun

- pripremite preliv od rendanog krastavca, jogurta, gnječenog belog luka i limunovog soka

Priprema salate

- Najbolje je da osnova bude zelena (zelena salata, kupus...). Začini salatu čine ukusnijom (bosiljak, mirođija, peršun...).

- Da biste dobro oprali zelenu salatu, potopite je u duboku posudu sa hladnom vodom pet minuta, odlijte vodu i ocedite.

- Salatu začinite prelivom spravljenim od pola kašičice morske soli, jedne do dve kašičice praha od belog luka, pola kašičice sušene mirođije, po 30 mililitara jabukovog sirćeta i maslinovog ulja i pola kašiče prepečenog susama. Ovako napravljen preliv može da stoji u zatvorenoj staklenoj teglici u frižideru.

Raznobojno povrće na tanjiru

Servirajte raznobojno povrće na tanjiru (dugine boje obezbediće najviše nutrijenata)! Posebno se preporučuje povrće crvene i plave boje (plavi paradajz i ljubičasti kupus, koji sadrže antocijanin - moćni antioksidans). Krajem prve godine, beba je spremna za sveže povrće kao što je paradajz, kupus, zelena salata...

RECEPTI

Salata od kupusa

Potrebno je:

- mala glavica zelenog kupusa

- veza mladog crnog luka

- dve izrendane šargarepe

- pola šolje suvog grožđa

- pola šolje iseckanog badema

- dva do tri mala paradajza (po želji)

Preliv:

- dve kašike jabukovog sirćeta

- dve kašike maslinovog ulja

- malo soli i bibera

Letnja salata od kupusa

Potrebno je:

- pola glavice zelenog kupusa

- dve sveže paprike, isečene na rebarca

- dva zrela paradajza, isečena na kriške

- četvrtina šolje suvog grožđa (ne mora)

- sok od jednog limuna

- kašika maslinovog ulja

- pola kašičice prepečenog susama

- prstohvat mirođije

- malo soli i bibera

Priprema: Pomešajte sastojke.

Paradajz salata

Potrebno je:

- tri srednja paradajza

- 120 g belog sira, izrendanog

- tri iseckane zelene masline

- kašičica suvog origana

Priprema: Pomešati sastojke.

Šare­na sa­la­ta

Po­treb­no je:

- ma­la gla­vi­ca ze­le­ne sa­la­te

- cr­ve­na pa­pri­ka, isečena

- ma­li kra­sta­vac, ol­jušten, isečen na koc­ki­ce

- 200 g ku­va­nog ku­ku­ru­za

- ce­ler, isec­kan na koc­ki­ce

- dve kašike ren­da­nog si­ra

- šol­ji­ca su­vog grožđa

- po­la šol­ji­ce se­men­ki od bun­de­ve ili sun­co­kre­ta

Pre­liv:

- po­la kašičice sen­fa

- po­la kašičice me­da

- čen be­log lu­ka

- kašika ja­bu­ko­vog sirćeta

- kašičica ma­sli­no­vog ul­ja

Priprema: Po­mešati sa­stoj­ke i pre­li­ti pre­ko sa­la­te. Služiti uz pečeni krom­pir.

Sa­la­ta od kra­sta­va­ca

Po­treb­no je:

- ve­li­ki kra­sta­vac, isečen na ko­lu­to­ve

- pa­pri­ka, isec­ka­na na koc­ki­ce

- mla­di luk, sit­no isec­kan

- kašičica ja­bu­ko­vog sirćeta

- kašičica ma­sli­no­vog ul­ja

- ma­lo so­li

Priprema: Po­mešati i serv­i­ra­ti.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar - nutricionista