Mleko je sjajan izvor kalcijuma, vitamina A i magnezijuma - značajnih za izgradnju kostiju i zuba, kao i za regulaciju koagulacije krvi i mišićne kontrakcije. Ako je obogaćeno vitaminom D, to će pomoći telu da lakše apsorbuje potreban kalcijum.
Uzimanje dovoljnih količina kalcijuma u ovom uzrastu smanjuje rizik od hipertenzije (visokog krvnog pritiska), karcinoma kolona i fraktura kostiju kasnije u životu.
Mleko sa većim procentom masti
Kada uvedete mleko u detetovu ishranu, neka to bude isključivo punomasno mleko. Maloj deci je potreban visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina, koje daju važnu energiju za njihov brz rast, a pre svega su neophodne za razvoj mozga i mrežnjače oka. Takozvano puno mleko, sa maksimalnim procentom masti, neophodno je deci do navršene dve godine života, a posle tog uzrasta se može dati i delimično obrano (dva odsto mlečne masti).
Punomasno mleko sadrži osam grama masti i 150 kalorija u 250 mililitara. Delimično obrano mleko sadrži pet grama masti i 120 kalorija. Mleko sa malim postotkom masti, to jest dvoprocentno mleko, može da sadrži tri grama masti. Jednoprocentno mleko (sa 1,2 odsto masti) ima sto kalorija. Obrano mleko ne sadrži mast, a ima 80 kalorija. Inače, sve navedene vrednosti se odnose na količinu mleka od 250 mililitara.
Kako da dete zavoli mleko
Ima dece koja brzo prihvate kravlje mleko. Ali, pošto ono ima različit ukus i teksturu od majčinog mleka ili formule, neki mališani ga teže prihvataju. Zato ga treba uvoditi postepeno, u početku jednom dnevno, i to jedan deo kravljeg mleka i tri dela mleka koje je dete prethodno pilo, pa postepeno povećavati količinu «celog» mleka. Malu količinu mleka možete da pomešate sa cerealijama ili sa čvrstom hranom - na primer, u pireu od povrća. Mala količina može da bude pomešana i sa voćem.
Njegovo veličanstvo - SIR
Sir je nastao još pre 4.000 godina, iz potrebe da se mleko sačuva od kvarenja i pretvori u trajniji proizvod. Prema vrsti mleka, poznati sirevi su: kravlji, ovčji, kozji i sir od mleka bivolice, a po konzistenciji - meki i tvrdi. Prema sadržaju masti, sirevi mogu da budu: ekstra masni - više od 55 odsto masti, punomasni - 50 odsto masti, masni - 45 odsto masti, polumasni - 25 odsto, četvrtmasni - 15 odsto i posni -manje od 15 odsto masti.
Još malo o siru...
* Mocarela je delikatesni polumasni sir, koji se upotrebljava za pice i druga jela, pretežno italijanske kuhinje.
* Feta je sir slanog ukusa, čvršće strukture. Koristi se za
poboljšanje ukusa jela, za kuvanje i salate.
* Ementalerje desertni sir, slatkastog ukusa, šupljikav. Koristi se za sendviče i salate.
* Parmezan je zreo sir oštrog ukusa i tvrde, krte strukture. Svetlo žute je boje. Koristi se za sosove i kuvana jela.
* Ovčji sirevi su masniji od kravljih, jer je i ovčje mleko masnije.
RECEPTI
Makaroni sa sirom i brokolijem
Potrebno je:
- 400 g makarona
- 450 g cvetova brokolija
- 250 g rendanog čedar sira
- 500 ml mleka
- kašičica mlevenih oraha
- dve kašike brašna
- kašika butera
- so i biber po ukusu
Priprema: Posebno skuvati makarone i brokoli. Rastopiti buter, dodati brašno i mleko, pa kuvati dok se ne zgusne. U to dodati sir, orahe, so i biber. Potom ubaciti makarone i brokoli, pa zapeći.
Pečurke u belom sosu
Potrebno je:
- 500 g šampinjona
- 300 ml mleka
- 200 ml pavlake
- 50 g parmezana
- mala glavica crnog luka
- mala crvena paprika
- ulje
- so, biber
Priprema: Iseći šampinjone na listiće. Iseckati crni luk i papriku. Pomešati mleko, pavlaku i parmezan. Zagrejati ulje, prodinstati luk i papriku, dodati šampinjone i kuvati dok tečnost ne ispari. Dodati smesu mleka, pavlake i parmezana i prokuvati još dva do tri minuta.
Klasičan kolač od sira
Potrebno je:
- 250 g brašna
- 150 g butera
- 75 g šećera
- jedno jaje
- pola kesice praška za pecivo
- kesica vanilin šećera
- narendana kora dva limuna
- malo soli
Za fil:
- 500 g svežeg sira
- 150 g butera
- 125 g šećera
- puding od vanile
- četiri jajeta
- kesica vanilin šećera
Priprema: Pomešati brašno sa praškom za pecivo. Dodati šećer, vanilin šećer, so, jaje, koru limuna i buter. Umesiti glatko testo, veličine kalupa za tortu. Staviti ga na podmazano dno forme (kalupa), izvući ivice visine tri centimetra, izbosti par puta viljuškom. Za fil umutiti sir sa pudingom i šećerom, umešati jedno po jedno jaje i istopljeni buter. Filom puniti formu i staviti u zagrejanu rernu na 175 stepeni, 55-60 minuta.
Ledeni čizkejk sa trešnjama
Potrebno je:
- 100 g krem sira
- 250 ml kondenzovanog zaslađenog mleka
- dve šolje mešavine pavlake i mleka
- dve šolje neumućene slatke pavlake
- kašika ekstrakta od vanile
- 500 g tamnih trešanja, bez koštica
Priprema: Umutiti krem sir, dodati mleko, pa ostale sastojke. Zalediti.
Sladoled od banane
Potrebno je:
- 200 ml mleka
- 200 ml pavlake
- 100 g šećera
- tri zrele banane
Priprema: Izgnječiti, potom umutiti banane. Dodati ostale sastojke, umutiti, pa zalediti.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna