Ne može svaka majka da doji, postoji mnogo različitih razloga za to. Kada žena odluči da ne doji, često se suočava sa osudama i komentarima, čak i kritikama. Svaka porodilja ima pravo sama da donese odluku, a društvo treba da prestane da osuđuje žene za odluke koje utiču na njihova tela! Postoji niz razloga zašto žene odlučuju da ne doje, a ovo je pet najčešćih!

Postoje žene koje imaju veoma osetljive grudi ili bradavice. Ne vole da ih iko dodiruje po grudima, jer je za njih to ponekad i bolno. Čak i ako ne postoje medicinski razlozi da ne doje, ove majke odbijaju da doje jer ih to boli.

Poznato je da majke imaju potrebu da opširno i detaljno prenose iskustva o porođaju i dojenju, a tu spadaju i priče o ispucalim i krvavim bradavicama, bolovima. Ovo će kod nekih žena izazvati takav strah da će odustati od dojenja, naročito ako je to bilo njihovo iskustvo sa prvim detetom.

Ima žena kojima je lakše da hrane svoje dete na flašicu, jer tada i drugi roditelj, može da priskoči kada treba hraniti bebu. Ovo naročito razumeju samohrane majke, koje za pomoć oko bebe često moraju da se oslone na bake, tetke ili dadilje.

Postoje i one žene koje odlučuju da ne doje, jer ne mogu zamisliti da to čine u javnosti. Iako je to najprirodnija stvar na svetu o kojoj se mnogo govori u javnosti, još uvek ima onih koji osuđuju žene koje doje u javnosti, i žena koje iz ličnih razloga to ne žele.

Ne uzima svaka žena porodiljsko odsustvo nakon trudničkog odsustva. Danas je sve više muškaraca koji se opredeljuju da uzmu bolovanje, a žene rade, pa je brzo vraćanje na posao takođe jedan od razloga.

BONUS VIDEO:

Kako da dojenje bude udobno i mami i bebi TikTok/thelatchrn

Izvor: Yumama