Nakon objave mame na TikToku da je krišom u porodilištu podojila tuđe dete, pokrenuta je velika rasprava da li je to humani gest ili nešto nenormalno. Iako je u komentarima pomenuta mama dobila više podrške pa čak i pohvale što je pomogla ženi koja trenutno nije imala mleka, postavlja se pitanje kako struka gleda na to. Savetnik za dojenje Marko Obradović u emisiji "150 minuta" na Tv Prvoj, objasnio je da li bebe mogu da se doje tuđim mlekom.

"Postoje različita tumačenja takvog postupka. Sam čin dojenja tuđeg deteta u današnjem svetu može da se tumači kao neki human i moderan gest, ali u suštini stvari priroda to podržava. Dojenje tuđeg deteta nije nešto što je neverovatno", rekao je Obradović i dodao da ovo nije trend savremenog doba, već je to kao "popularno zanimanje" siromašnih bilo jako zastupljeno u sedamnaestom i osamnaestom veku", rekao je Obeadović.

" Vi to imate i u životnjskom svetu, od koga možemo mnogo da naučimo na primer... ako je mačka napustila mladunce ili odbija da ih doji, druga mačke, bez obzira u kakvom su konfliktu bile, preuzima ulogu odgajanja. Jednostavno taj nagon za održavnjem vrste je mnogo jači od bilo čega, i u prirodi druge žene jeste da zaštiti drugo dete", objasnio je savetnik za dojenje.

dojenje-beba-mama.jpg
Shutterstock Dojenje

Na pitanje da li je u redu da majka doji svoje dete i dete druge žene, Obradović je odgovorio:

"Pa jeste, ali se tu pre svega u obzir uzimju sanitarne norme, prosto ne možete da uzmete mleko od bilo koga, to je jedna stvar. Drugo nema toliko banaka humanog mleka u Srbiji da bi se sada taj čitav proces raširio. Ali u suštini jeste podržan proces. Međutim moram još jednu granicu da stavim tu, ako o tome govorimo onda pričamo o dojenju uz povremeno korišćenje nekog drugog mleka, na neki drugi način, ali ne o dojenju kao univerzalnom konceptu zbrinjavanja deteta".

Savetnik za dojenje je istakao da se u našem društvu prosto neke stvari moraju iskoreniti. "Mora se sistem podrške dojenju uspostaviti i onda će biti i normalno da se prihvati činjenica da je neka žena podojila tuđe dete", rekao je Obradović.

(Yumama)