Beba u Australiji rodila se tri meseca pre termina, a pored rizika koji nosi prevremeni porođaj, ova beba nosila je i tumor od dva kilograma na svojoj kičmi. Lekari su je nazvali 'čudesnom bebom', a stručni medicinski tim uspeo je ovu bebu rođenu sa samo 1.025 grama da spasu i obezbede joj normalno detinjstvo.

Tumor je bebi prvi put uočen u 20. nedelji trudnoće, na ultrazvučnom pregledu, a roditeljima je tom prilikom rečeno da njihova ćerka ima 25-40 odsto šanse da preživi.

Nakon rođenja, beba je podvgnuta složenoj šestočasovnoj operaciji kako bi se uklonio tumor koji raste iz trtice bebe i javlja se kod jednoj od 40.000 živorođenih beba. Prema rečima profesora Odeljenja za fetalnu medicinu, tumor kod ove bebe bio je najveći ikada uklonjen sa novorođenčeta njene veličine, u Australiji.

Tim od 25 hirurga, neonatologa, anesteziologa, medicinskih sestara i babica sjajno je izveo operaciju, a beba se danas odlično oporavlja i iz dana u dan postaje sve jača.

"Njen tumor je bio izuzetno veliki i veoma složen. Proširio se na karlicu i stomak. Mnoge od ovih beba ne prežive trudnoću jer u suštini, ovi tumori funkcionišu kao veliki vaskularni šant koji uzrokuje da se velika količina krvi vraća u srce. Kod nekih beba srce ne može da izdrži ovaj dodatni volumen i dolazi do srčane insuficijencije", objasnio je doktor.

Operacija, carski rez
Shutterstock Doktori rade operaciju

Tokom operacije lekari su morali da uklone i deo trtične kosti kod bebe kako bi sprečili tumor da ponovo raste, a bebi je bilo potrebno čak pet boca krvi, ali se pokazala kao snažna i otporna devojčica.

Roditelji su svog malog borca jake volje prvi put u rukama držali 10 dana nakon rođenja.

"Kada su se socijalni radnici i hirurzi prvi put okupili da nam kažu da su male šanse da beba preživi jer je prevremeno rođena i ima veliki tumor, histerično sam plakala. Ali danas smo u situaciji da je držimo u naručju, a saznanje da je uspela da se izbori je nešto posebno", prisetila se bebina mama.

(Yumama)