Iako je vaše dete umorno, ono odbija popodnevno spavanje. Ako ga ipak stavite u krevet, uslediće plač. Za večerom glava od umora samo što mu ne padne u tanjir, ali se drama ponavlja sledećeg ručka i ono uporno ne želi da spava. Pročitajte u tekstu kako da reagujete.

Bebe spavaju skoro ceo dan. Što je dete starije, to manje želi da spava. Mnogo je uzbudljivije istraživati svet, igrati se ili biti sa vama i vašim partnerom. Bez obzira da li dete treba da legne posle ručka ili uveče, nije retkost da dođe do borbe i otpora. Deca se odmaraju dok spavaju, obrađuju uzbudljive događaje i oporavljaju se psihički i fizički. Oslobađaju se važni hormoni rasta i imuni sistem deteta se jača dok spava. Nedostatak sna šteti detetu, zdravlje je oslabljeno, ne može da se oporavi, postaje hiperaktivan i u težim slučajevima pati od poremećaja koncentracije i rasta.

Između devet i osamnaest meseci, vašem detetu je potrebno između dvanaest i četrnaest sati sna. Spava noću i dva puta dnevno. Tokom ovog perioda, neka deca menjaju svoje navike spavanja i odriču se prepordnevnog spavanja. Oni više vole da leže dva sata u vreme ručka. Prelazak je drugačiji za svako dete. Sledeća promena počinje oko druge godine, kada više ne žele da dremaju. Još im je potrebno između deset i dvanaest sati sna, ali ga dobijaju noću. Uvek postoje izuzeci. Ako imate utisak da je dete odmorno i kondiciono i sa manje sna, onda ga ne treba terati da duže spava.

Kada vašem detetu više nije potrebno spavanje?
Ovo je drugačije za svako dete. Neka deca prestaju da dremaju već sa dve godine. Potreba za snom je adekvatno zadovoljena noću. Do četvrte godine, više od polovine sve dece odbija popodnevno spavanje. Možda dete odspava popodne, ali će uveče biti puno snage i pomeriće odlazak u krevet. Otkrijte razlog zašto ne želi da spava: da li je vaše dete imalo posebno uzbudljive događaje u prepodnevnim satima? Možda on ili ona previše gleda TV ili ima novu, uzbudljivu igračku? Tada je vaše dete previše uzbuđeno da bi spavalo. Odvojite vreme za razgovor da biste znali šta ga je tako izbacilo iz ravnoteže.

Obratite pažnju na ukupnu količinu sna: ako dete ne spava dovoljno noću, trebalo bi da ostanete dosledni pitanju popodnevnog spavanja kako bi dovoljno spavalo. Pokušajte da izbegnete svađe: dremka ne bi trebalo da postane odmeravanje snaga između vas i deteta. Ostanite mirni i objasnite zašto je dremanje toliko važno. Možda će mu pomoći ako vas vidi kako i sami ležite, tada se dete možda oseća kao da nešto propušta pa će poželeti da vam se pridurži.

Redovni odlasci na spavanje i rituali spavanja će pomoći vašem da zaspi. Za popodnevno spavanje možete koristiti iste rituale kao i uveče. Pobrinite se da vaše dete ide u krevet u isto vreme, ako je moguće.

Napravite periode odmora: Ako vaše dete stalno odbija da spava, dajte mu omiljenu igračku i dogovorite se da kada je vreme za odmor.

BONUS VIDEO

Spavanje bebe u krevecu TikTok/ewanandfriends


Izvor: Yumama