Kada ste prvi put stavili svog povijenog mališana u krevet, možda vam je izgledalo malo čudno da vidite kako leže na sred svog golog dušeka. Ali kako su se noći pretvorile u nedelje, a nedelje u mesece, verovatno ste se navikli na to. U nekom trenutku, možda ćete početi da se pitate kada bi trebalo da uvedete jastuk. Mala deca mogu da spavaju na  jastuknakon 2. godine, ali još uvek nije svaki jastuk za njih bezbedan. Jastuci i dalje mogu predstavljati rizik od gušenja za malu decu, pa je važno odabrati pravi.

„Sva deca se razvijaju različitom brzinom, a za neke jastuk može i dalje predstavljati rizik od gušenja pre druge godine“, kaže Po-Čang Hsu, lekar i stručnjak za medicinski sadržaj u Sleeping Ocean-u. „Čak i tada, siguran jastuk za mališane mora biti tvrđi.

Kada je bezbedno za moje dete da spava sa jastukom?

Mala deca mogu da spavaju sa jastukom počevši od 2. godine. Iako je rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi (SIDS) prošao nakon bebinog prvog rođendana, jastuci se i dalje smatraju rizikom od gušenja. Ovaj rizik je manji do 2. godine, ali standardni jastuk za odrasle možda i nije prikladan.

U ovom uzrastu, jastuk treba da bude mali i tvrd da bi se smatrao bezbednim. „Kada odlučite da je vaše dete spremno za jastuk, imajte na umu da veliki mekani jastuci koji su na vašem krevetu, verovatno ne odgovaraju“, primećuje Harvi Karp, pedijatar i izvršni direktor kompanije Happiest Baby. Zapamtite takođe da nema žurbe da svom detetu date jastuk. U stvari, što duže bude bez njega, to bolje.

„Istina je da većina male dece dobro spava bez jastuka“, kaže dr Karp. "Preporučujem samo da koristite ćebe u krevetiću nakon prvog rođendana i da sačekate sa jastukom dok vaše dete ne pređe iz krevetića u krevet. To možda neće biti do trećeg rođendana ili čak kasnije." Svako dete je drugačije. Obavezno se konsultujte sa pedijatrom ako imate bilo kakvih pitanja o tome kada da pustite dete da spava sa jastukom.

Prednosti spavanja sa jastukom

Ako spavate sa jastukom, verovatno vam se to sviđa jer podržava kičmu. Udobnost je glavna prednost spavanja sa jastukom. Ali mališani koji su navikli da spavaju bez jastuka najverovatnije će se otkotrljati u položaj na koji su navikli. Zaista treba da stavite jastuk svom mališanu samo ako će mu u krevetu biti prijatnije.

Mere bezbednosti

Mala deca mogu da spavaju sa jastukom nakon što napune 2 godine. Međutim, postoje neke važne mere predostrožnosti koje treba imati na umu kada stavljate jastuk svom detetu.

Izaberite mali i čvrst jastuk

Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da izaberete mali i čvrst prvi jastuk za svoje dete. Prvo, jastuci i dalje mogu predstavljati rizik od gušenja u ovom uzrastu, posebno ako su veliki i mekani. Veliki, mekani jastuci možda neće pružiti odgovarajuću podršku za vrat vašeg mališana. Pošto je telo vašeg deteta još uvek malo i nerazvijeno, preveliki jastuk može dovesti telo u položaj koji opterećuje  kičmu.

„Debeli jastuk može biti neprijatan za mali vrat i kičmu vašeg deteta, koji se još uvek razvijaju“, objašnjava dr Karp. „Umesto toga, potražite mali, ravan, čvrst jastuk koji podržava glavu, a da ne izaziva naprezanje vašeg mališana."

Pazite na alergije

Jastuci mogu biti uzrok alergije kod male dece. Ako primetite mnogo kijanja ili crvenila očiju koje svrbe od uvođenja jastuka, možda to nije dobra ideja. Da biste smanjili simptome alergije uzrokovane jastucima, zamenite ih nakon godinu ili dve. Korišćenje hipoalergene navlake preko jastuka takođe može da funkcioniše, ali uverite se da dobro pristaje.

„Hipoalergenski modeli su uvek sigurnija opcija“, kaže dr Hsu. „Takođe je korisno nabaviti jastuk koji propušta vazduh da bi pomogao termoregulaciji tokom spavanja. Roditelji će da koriste jastučnicu od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili bambus, za poboljšanu prozračnost.“

Što kasnije, to bolje

Ne morate svom mališanu dati jastuk samo zato što puni 2 godine. Generalno, najbezbednije je čekati da uvedete jastuk što duže možete.

„Deca se često bacaju i okreću u krevetu i mogu na kraju da pritisnu lice u jastuk bez mogućnosti da se otkotrljaju unazad“, primećuje dr Hsu. Što je starije i jače vaše dete, manja je verovatnoća da će biti zarobljeno u položaju u kojem bi jastuk mogao da blokira njegovo disanje.

Jastuci takođe mogu predstavljati nove rizike kako vaša beba raste.

„Davanje jastuka malom detetu koje još spava u krevetiću takođe može omogućiti detetu da koristi jastuk kao način, da se popne i izađe iz kreveca“, kaže dr Hsu. "Ovo može dovesti do povreda."

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike