Mnogi roditelji kažu da im zvuk fena značajno pomaže da umire ili uspavaju bebu. To nije novina, u pitanju su beli šumovi ili bela buka, što su zapravo ravnomerni zvuci koji se puštaju u pozadini kako bi beba lakše zaspala.

Neki roditelji u ovu svrhu biraju neku laganu, tihu muziku, drugi bebi puštaju zvuke kiše, žubora vode, zujanje ventilatora, mašine za sudove...

Bela buka inače imitira zvuke u materici, te zato bebama toliko i prija, ali evo šta treba da znate, ukoliko ih i vi puštate svom mališanu.

Kada treba da ih puštate

Imajte na umu da beba ne bi trebalo sve vreme da sluša ove zvuke, tokom celog dana, već je najbolje da ih puštate kada je potrebno da umirite dete ili je vreme za spavanje.

Takođe, ako živite u gradu gde se često čuje buka izazvana saobraćajem i gužvom, ovi zvuci mogu pomoći da neutrališete tu buku, barem kada beba treba da spava.

Mana bele buke

Dakle, beli šumovi imitiraju zvuk iz materice i sami po sebi nisu štetni, ali problem može da nastane kada se beba previše navikne na njih. Posledica toga može da bude da dete ne može da zaspi bez bele buke, što može da predstavlja problem kada mališan promeni sredinu ili, recimo, ode kod bake.

BONUS VIDEO:

Trik da beba prespava noć TikTok/babysleeptea

(Yumama/N. Z.)