"Moja beba od dva meseca spava samo ako se čuje zvuk fena ili usisivača. Zbog čega je to tako i šta mogu da uradim da je odviknem od ove navike. Već smo jedan fen pokvarili", pitanje je koje je postavila jedna mama na forumu popularnog američkog sajta za roditelje, očigledno neupoznata da je ovo česta pojava kod tek rođene dece. 

Zvuk koji ispuštaju fenovi za kosu, aspiratori ili usisivači obično se upoređuju sa "belim šumom" i imaju umirujuće dejstvo ne samo na bebe, već i odrasle. Zašto je to tako i na koje načine mogu roditelji da odviknu mališane od uspavljivanja na ovaj način, otkrila je mama Pola Denholt, osnivač i urednik sajta o roditeljstvu "Easy Baby Life".

"Ne mogu a da se ne nasmejem kada pročitam vaše pitanje", kaže Pola i savetuje mamu da se previše ne čudi, jer je tek čekaju iznenađenja tokom bebinog odrastanja.  

"Bebama je zvuk fena ili usisivača umirujuć. najverovatnije ih podseća na one koje su čuli kada su bile sigurne, u maminom stomaku. Zapravo, prilično je uobičajeno da se bebe brzo uspavaju uz takozvani 'beli šum', kakav proizvode ovi kućni aparati.  Jedna studija iz 1990. pokazala je da je čak 80 odsto beba koje su u njoj učestvovale zaspalo u roku od pet minuta kad im je emitovan 'beli šum', u poređenju sa 25 odsto onih koje su se uspavale spontano, bez zvuka", objašnjava Pola i navodi: 

"Bebe su takođe ljubitelji rutine, tako da ako se zbog ovog zvuka osećaju bezbedno, tražiće ga svaki put kad je vreme za spavanje."

Kako je odvići od fena?

Postoje tri načina da ovo izvedete, ali važno je da budete uporni i strpljivi:

  1. Jednostavo prestanite da koristite fen - možda će narednih nekoliko dana biti teško smiriti bebu, ali budite uporni, isplatiće se. Budite stalno uz nju kako bi shvatila da nije sama, da je bezbedna i voljena.
  2. Polako je odvikavajte - ovo je nešto teži način. Skraćujte vreme puštanja zvuka, odnosno uključujte fen sve kraće i kraće. U početku će se buniti, a onda će prihvatiti ideju da zaspi bez zvuka. 
  3. Puštajte isti zvuk, ali sa aplikacije ili Jutjuba - danas postoje aplikacije, snimci zvuka fena na Jutjubu, Spotifaju i slično. Namenjeni su baš uspavljivanju novorođenčadi. Dobra strana jeste da ne morate da brinete da će vam "crći" fen zbog preterane upotrebe. 

"Iz mog iskustva, uz malo strpljenja i upornosti možete da promenite skoro sve navike vaše bebe. Samo pokušajte da razumete kako se oseća i šta joj je potrebno", zaključila je mama Pola.

(Yumama)