Sasvim je normalno da u ovom hladnom periodu posebno tokom noći vodite računa o tome da bebi bude dovoljno toplo, ali pazite da ne preterate sa grejanjem. Studije su pokazale da previše tople prostorije za spavanje dovode do povećanja sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Stručnjaci takođe tvrde da je spavanje sa uključenim grejanjem vrlo nezdravo i da remeti dobar san.  Visoka sobna temperatura može da ometa proces termoregulacije tela, a posledice su umor, nelagoda i nemir kako kod odraslih, tako i kod dece. Dakle, ne samo da ćete se sledeći dan osećati neispavano i umorno, već navedeno može da utiče i na pamćenje, učenje i druge kognitivne procese.

Zato je bolja i sigurnija varijanta da detetu obučete deblju pižamu ili da bebu stavite u toplu vreću za spavanje, nego da celu noć držite upaljeno grejanje. 

Beba, spavanje, noć, kolevka
Shutterstock Beba spava tokom noći

Manje opasan, ali ne zanemariv problem je i suva koža. Naime, spavanje u pretoploj sobi može da izazove različite kožne probleme, na prvom mestu preterano isušivanje kože zbog nedostatka vlage. Bebe su posebno osetljivije na toplotu tokom spavanja, jer se njihova koža znatno brže suši. Takođe, vlažnost u nosu koja je odgovorna za "hvatanje" bakterija, lako se suši u prostoriji sa vrućim vazduhom. Kada se vlažnost sluzokože nosa osuši, podložniji je infekcijama, tu su mala deca i bebe posebno rizične jer nemaju još izgrađen imunitet.

Najsigurniji savet je da prvo dobro provetrite sobu, a potom je ugrejete pred spavanje. Kada zaspite isključite grejanje i prilagodite oblačenje temperaturi u sobi.

(Yumama)