Noćno hranjenje beba je u prvim mesecima veoma bitno za rast i razvoj, ali već od 4. meseca mnoge bebe će polako menjati svoje navike, pa i same produžavati noćno spavanje i smanjivati broj podoja ili flašia adaptiranog mleka.

Međutim, nije retko ni da se starije bebe bude na svaka 2 do 3 sata kako bi dobile svoju porciju hrane, pa tek onda nastavile spavanje. Jedna mama se nedavno požalila da se njena beba od sedam meseci budi na svaka 2 do 3 sata noću kako bi jela.

Nju je zanimalo da li je beba zaista gladna ili je u pitanju samo navika da se budi. Terapeut za spavanje beba, Trejsi Maršal, posavetovala je majku šta je najbolje rešenje u ovakvoj situaciji.

"Vaša beba je možda gladna, ali je veća verovatnoća da je naučila da bude gladna tokom noći jer je hranite. Morate pokušati da napravite ravnotežu, tako da ona dobija više hrane tokom dana, a menje noću. Na kraju će potpuno ukinuti noćno hranjenje. Postepeno smanjujte mleko noću, a povećavajte čvrstu hranu i mleko tokom dana. Kroz kraći period bi trebalo da izbacite noćna hranjenja, i da beba uspostavi ritam da spava celu noć", rekao je terapeut.

Noćni podoji, dojenje, mama, beba, hranjenje
Shutterstock Mama doji bebu u toku noći

(Yumama)