U GAK Narodni front u Beogradu 600 beba dobilo je fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine, saopštila je Ministarka Danica Grujičić na vandrednoj konferencijiza novinare. Do ove situacije došlo je greškom jedne medicinske sestre, a kako je Ministarka objasnila, deca nisu ugrožena i primiće vakcinu u narednom periodu.

Ova vakcina je propisana zakonom i bebe je dobijaju u porodilištui pre otpusta kući. Međutim, ukoliko zbog određene situacije ne mogu da je prime, ili nisu rođeni u bolnici, vakcina se može dati do 12. meseca. Kako Blic piše, BSŽ vakcinu nisu primila deca koja su otpuštena sa ove klinike od 16. septembra do 10. oktobra 2022. godine.

"Zapravo primili su samo rastvor kojim se rastvara supstanca. U tom fiziološkom rastvoru nije bilo nikakvih materija, ali deca su bezbedna. Nije se zakasnilo sa vakcinacijom, budući da do 12. meseca može da se primi vakcina. Inspekcija je utvrdila da su institucije radile kako treba, to je vakcina koja se prima svugde u svetu. Torlak je proverio vakcine, ali zabuna je bila je u tome što su se u jednoj kutiji bili i rastvor i aktivna supstanca“, rekla je Danica Grujičić na konferenciji za medije.

Za naš portal oglasio se pedijatar Saša Milićevićkoji je objasnio da nema razloga za brigi i da roditelji mogu da odahnu, ali da deca treba da prime vakcinu.

"Nema razloga za brigu jer fiziološki rastvor nikako ne može da naškodi deci, a vakcina jeste obavezna ali se može dati do 12. meseca, i ta deca će je ubrzo primiti", rekao nam je Milićević na početku, a onda detaljnije objasnio o kojoj vakcini je reč.

"To je vakcina protiv tuberkuloze, a obzirom da je kod nas danas retka pojava tuberkuloze, nema potrebe za dizanjem panike. U mnogim zemljama širom Evrope se ova vakcina više i ne daje. Smatra se da bar polovina stanovništva u sebi nosi bakteriju koja izaziva tuberkulozu, a samo četvrtina njih nekada u životu oboli. Kod dece koja i obole klinička slika je blaga, ali za ove bebe nema straha jer će je svakako primiti na vreme. Naravno, ovo je propust do kog nije smelo da se dođe ali za decu ne predstavlja nikakvu opasnost", objasnio nam je doktor Saša Milićević.

dr Saša Milićević
Printskrin, Youtube/K1 Televizija Doktor Saša Milićević

Kako je Ministarka objasnila, napravljen je spisak beba u bolnici 'Narodni front' koje će u narednim mesecima dobiti vakcinu. Ponovila je da su deca bezbedna.

"Veliki je to propust, ali nijednog trenutka nije bio ugrožen život dece. Nema razloga da se stvara panika", istakla je ona.

Danica Grujičić
Printskrin, Youtube/K1 Televizija Ministarka Danica Grujičić

(Yumama)