Odluka o skidanju pelena je veliki korak u razvoju deteta i često izaziva frustraciju kod većine roditelja, jer je teško da krenete u proces ako dete nije spremno. Iako je ovo isključivo vaša odluka i psihološka i fiziološka spremnost vašeg deteta, ne možete da pobegnete od čestih saveta kako je nabolje da to uradite. Ovo su najčešće zablude o skidanju pelena koje bi mogle da vam budu dodatni kamen spoticanja i obeshrabrenja:

Druga godina je najbolje vreme za skidanje pelena

Ne postoji idealno vreme, neka deca i ranije počnu da koriste nošu, a neka deca kasnije i to nije razlog za brigu. Vaše dete treba da vam bude parametar, onog trenutka kada pokaže interes, to je zapravo pravo vreme. Zato ako imate kući trogodišnjaka koji izbegava odlazak na toalet, nema razloga za brigu, ne znači da negde grešite i da se loš roditelj. Svako dete uči svojim tempom.

Kada se skinu pelene, život će da vam bude lakši

Dok su deca u pelenama, uvek sa sobom morate da nosite rezervne pelene i vlažne maramice i jedva čekate da se toga konačno otarasite. Ali i dalje ćete morati da vodite računa kada dete ima potrebu za nuždom i nosićete rezervnu garderobu.

Dete, noša
Shutterstock Devojčica uči da koristi nošu

Vi ste savršen roditelj ako vam dete što pre skine pelene

Iz nekog razloga, roditelji uspeh svoje dece prepisuju sebi i svojim odgojnim metodama. Iako to u nekim slučajevima može da bude tačno, ova stavka ne ukazuje na to da li ste dobar ili loš roditelj. Dete će savladati odlazak u toalet isključivo kada ono bude spremno i kada bude želelo. Čak i ako se desi da se upiški i nakon skidanja pelena, to ne znači da ima problem u razvoju niti da vi nešto pogrešno raite, to je proces za koje treba vreme.

Ako detetu obučem gaćice, pre će da prihvati nošu

Kada bi ovo bilo tačno sve bi bilo mnogo lakše. Neka deca se zbune kada im obučete gaćice, pogotovo ako još nisu spremna za taj korak. Ovo može da uspe jedino ako je vaše dete veće i zrelo za komunikaciju da shvati šta znači kada mu obučete donji veš.

Kada jednom izađe iz pelena vaš posao je gotov

Ovo je daleko najveća zabluda o skidanju pelena. Deca često imaju regresiju, odnosno iz nekog razloga "zaborave" da su naučila na nošu pa se često dešava da obave nuždu u donjem rublju. Takođe, nekada će biti nekoliko noći suvih, a potom će se dogoditi da menjate posteljinu svako veče. I nakon što navikne da koristi toalet, noćne nezgode mogu biti česta i normalna pojava.

(Yumama)