Tek rođena deca, često ispuštaju neobične zvukove dok dišu. Većina, nije razlog za zabrinutost. Ali svest o tipičnom obrascu disanja vaše bebe može vam pomoći da rano identifikujete, sve probleme koji mogu da se dese. Novorođenčad često imaju nepravilne obrasce disanja koje zabrinjavaju nove roditelje. Mogu da dišu brzo, prave duge pauze između udisaja i neobične zvukove. 

Novorođenče obično uzima 30 do 60 udisaja u minuti. Ovo može usporiti na 30 do 40 udisaja u minuti dok spavaju. Sa 6 meseci, bebe dišu oko 25 do 40 puta u minuti. Odrasla osoba, u međuvremenu, uzima oko 12 do 20 udisaja u minuti.

Novorođenčad takođe može brzo da diše, a zatim pauzira do 10 sekundi. Sve ovo se veoma razlikuje od obrazaca disanja odraslih, zbog čega bi novi roditelji mogli biti vrlo uznemireni.

U roku od nekoliko meseci većina nepravilnosti u disanju novorođenčeta nestaje sama od sebe.

Disanje novorođenčadi izgleda i zvuči drugačije od odraslih jer:

  • Više dišu na nozdrve nego na usta.
  • Disajni putevi su mnogo manji i lakši za opstrukciju.
  • Zid grudnog koša im je savitljiviji od zida odraslih jer je uglavnom napravljen od hrskavice.
  • Njihovo disanje nije u potpunosti razvijeno jer još uvek moraju da nauče da koriste svoja pluća i povezane mišiće za disanje.
  • Često mogu i dalje imati amnionsku tečnost i mekonijum u disajnim putevima odmah nakon rođenja

Sigurno ćete obraćati pažnju na disanje ali treba da upoznate tipičan obrazac disanja vašeg novorođenčeta. Na ovaj način možete naučiti šta je za njih uobičajeno - pa ćete kasnije moći da kažete da li je nešto drugačije.

Tipično disanje novorođenčeta

Tiho disanje

Neiskusni roditelji se obično pomalo brinu zbog vrlo tihog disanja svog novorođenčeta, jer je ono često nepravilno i na trenutke tako tiho da ne mogu da čuju ni da ga vide. Sasvim je normalna pojava.

Šmrcanje

Ovo može biti začepljenje u nozdrvama koje će se očistiti kada se usisa (ukloni) višak sadržaja. Pitajte svog pedijatra kako nežno i efikasno usisati sluz.

Često kijanje

Kijanje je uobičajeno kod novorođenčadi i obično nije razlog za zabrinutost. Dešava se zato što novorođenčad imaju manje nosne prolaze od odraslih i još se prilagođavaju disanju kroz nos dok rastu i razvijaju se.

Ako je kijanje praćeno drugim simptomima kao što su kašalj, otežano disanje ili groznica, trebalo bi da razgovarate sa lekarom. To bi mogao biti znak respiratorne infekcije.

Često kijanje takođe može biti znak alergije na određene vrste formula, kao i sindroma neonatalne apstinencije. Prema istraživanju iz 2020. godine, sindrom neonatalne apstinencije javlja se kada su bebe izložene opioidnim lekovima pre rođenja.

Periodično disanje

Periodično disanje je uobičajeno kod novorođenčadi. Karakteriše ga pauze u disanju koje traju najmanje 3 sekunde, praćene grupama udisaja, koji su često brzi i plitki.

Ovo je tipično i obično ne zahteva nikakav tretman. Međutim, ako pauze u disanju traju duže od 20 sekundi, to može ukazivati na problem za profesionalca.

Šta zvukovi disanja mogu značiti

Važno je da se upoznate sa tipičnim zvukovima i obrascima disanja vaše bebe. Ako nešto zvuči drugačije, pažljivo slušajte kako biste svom pedijatru objasnili šta je drugačije.

Respiratorni distres je jedan od najčešćih uzroka prijema u bolnicu intenzivne neonatalne nege, prema istraživanju iz 2020, kako piše Heltlajn zdravstveni portal.

Ovo su česti zvuci disanja novorođenčeta koje možete čuti i njihovi mogući uzroci.

Promukli plač i lajavi kašalj

Ova hrapava buka može biti posledica začepljenja dušnika. To može biti sluz ili upala grla, upala glasnih žica. To može biti znak da odete kod lekara i ne čekate da bebe počne još lošije da diše.

Dubok kašalj

Ovakav kašalj kod beba ukazje verovatno na začepljenje velikih bronhija. Veliki bronhi su cevi koje nose vazduh između dušnika i pluća. Lekar će morati da posluša stetoskopom da potvrdi ovu dijagnozu.

Pročitajte još o kašlju dece u tekstu: Kako da raspoznate koji kašalj kod dece je znak da posetite pedijatra

Zviždanje

Zviždanje može biti znak blokade ili sužavanja donjih disajnih puteva. Blokada može biti uzrokovana:

  • Astmom
  • Upalom pluća
  • Respiratorni sincicijalni virus

Brzo disanje

Verovatno postoji tečnost u disajnim putevima od infekcije, kao što je upala pluća. Ubrzanoo disanje takođe može biti uzrokovano groznicom, temperaturom ili drugim infekcijama i treba ga odmah odvesti lekaru.

Hrkanje

Ovo je obično zbog sluzi u nozdrvama, ako je dete pod infekcijom. U retkim slučajevima, hrkanje može biti znak hroničnog stanja, kao što je apneja u snu ili uvećanih krajnika što je česta pojava.

Stridor

Stridor je konstantan zvuk visokog tona koji ukazuje na opstrukciju disajnih puteva, prema istraživanju iz 2021, piše Heltlajn. Ponekad može biti uzrokovano laringomalacijom.

Promuklo teško disanja

Iznenadni, potmuli zvuk pri izdisaju obično signalizira problem sa jednim ili oba plućna krila. To takođe može biti znak teške infekcije. Trebalo bi odmah da posetite lekara ako je vaša beba bolesna i ovako diše.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako se postavlja marama za nošenje bebe keywords: beba, nosiljka, marama Tik Tok/madisonandbabies