Novorođenče ima vrlo malu kontrolu nad svojom glavom i vratom, ali između 4. i 6. meseca bi trebalo da razvije sposobnost da samostalno drži glavu podignutom.

To je važna prekretnica za vašu bebu, a jačanje nekih od ključnih mišića će biti od presudnog značaja za razvojne prekretnice kao što su guranje, prevrtanje i sedenje, a kasnije i gutanje čvrste hrane.

Kako bebe uče kontrolu glave, šta da očekujemo iz meseca u mesec?

Kontrola glave je zapravo kontrola glave i vrata i ima različite faze.

  • Novorođenče: Vašoj bebi će biti potrebno da joj pridržavate glavicu bar prvih mesec dana.
  • 1 do 2 meseca: Kada vaša beba napuni 4-6 nedelja trebalo bi da kada leži na stomaku već bude u stanju da podigne glavu toliko da okrene lice na drugu stranu. Od tada, vaša beba će postepeno moći da podiže glavu sve duže i duže. Do 8. nedelje neke bebe mogu da podignu glavu dok leže na leđima ili da drže glavu podignutom dok ih nosite na ramenu.
  • 3 do 4 meseca: Ako bebu stavite da leži na stomak, trebalo bi da bude u stanju da drži glavu uspravno i stabilno duže vreme. Ako bebu stavite da leži na leđima i polako je povučete za ruke u sedeći položaj, trebalo bi da bude u stanju da drži glavu u liniji sa ostatkom tela.
  • 5 do 6 meseci: Otprilike u ovom uzrastu vaša beba bi lako trebalo da bude u stanju da drži glavu mirno i uspravno i da je podignuta napred kada je povučena u sedeći položaj.

Kao i kod većine stvari koje se odnose na razvoj bebe, nemojte da zaboravite da svaka ima svoj tempo. Tako da nemojte previše da se brinete ako to ne ide tempom koji je predstavljen. Međutim, ako vaša beba nije razvila kontrolu glave do 6. meseca, obavestite pedijatra o tome.

Mama, beba
Shutterstock Mama drži bebu

Kako mogu da pomognem bebi da razvije kontrolu nad svojom glavom?

Beba će, naravno, sama razviti kontrolu nad glavom, ali ako želite da je podržite i možda čak i ubrzate taj razvoj, definitivno najbolji način da joj pomognete je da joj uvedete igru "vreme na stomaku".

"Vreme koje beba provede na stomaku je izuzetno važno jer joj pomaže da razvije mišiće vrata. Dakle, kada beba napuni oko 2 nedelje, stavite je na prostirku ili čisto pod nekoliko minuta i nekoliko puta dnevno. U početku će beba malo da se buni jer vreme na stomaku nije lak posao. Napravite pauzu pa pokušajte kasnije opet. Pokušajte različite položaje. Na primer sa malom bebom možete samo da legnete na leđa i da bebu stavite na vaše grudi (prsa na prsa), tako će učiti da treba da podigne glavu kako bi vas pogledala. Ili ako vaša beba dobije snagu, možete je osloniti na mali jastuk i na taj način će učiti da se gura rukama. Nema potrebe da preterujete u vremenu koje provodi na stomaku, malo i često je ključ za male bebe", objasnio je doktor Filip Kej.

Beba, dečak
Shutterstock Beba dečak

(Yumama)