Jedno od upozorenja koje roditelji iznova i iznova slušaju jeste da ne treba da navikavaju svoju bebu da im zaspi u naručju, jer će je tako ljuljati do vrtića. Međutim, osim toga, ova aktivnost nikako ne može da naškodi bebi.

"Uvek je u redu uspavati bebu mlađu od četiri meseca u naručju i staviti je u krevetić na ispravan način - tako da leži na leđima na ravnoj površini", ističe Satja Nariseti, docent na katedri za pedijatriju na Univerzitetu Rutgers. 

"Nakon trećeg ili četvrtog meseca, kada beba razvija redovnije navike spavanja i kada već može duže da spava tokom noći, možda bi trebalo da razmislite da li je u redu da je uspavljujete u naručju. Ipak, svaka beba je drugačija, kao i porodica, ali bi bilo dobro da sa ovom navikom prestanete pre nego što beba prohoda", kaže doktorka Satja.

Bebu možete polako navikavati da se sama uspavljuje tako što ćete je staviti u krevetac dok je još uvek budna i pustiti je da se sama uspava. Uspostavljanje rutine pred spavanje takođe podstiče dobar san.

Pročitajte i...