Puzanje je velika stvar u bebinom razvoju, jer je to prvi korak ka njenoj nezavisnosti u kretanju. 

To bebi daje osećaj moći da uradi nešto sama, što je mnogo važno za njeno samopouzdanje. Uz to, puzanjem ona otkriva novi svet, kompleksnije pokrete, poput stanjanja, hodanja, a vremenom i trčanja.

Puzanje je težak posao, jer beba istovremeno treba da koristi i mozak i telo. Potrebne su joj motorne, vizuelne i kognitivne veštine. 

Prvo, mišići leđa, vrata ramena, ruku i abdomena moraju biti dovoljno jaki da podrže težinu i pomognu u balansiranju. Bebin vid takođe ima značajnu ulogu. Dok puzi, ona koristi takozvani binokularni vid, pomoću kog oba oka fokusiraju istu metu. 

Mentalne sposobnosti, poput navigacije i memorije su ovde zaista ključne. 

Kada beba počinje da puzi?

Bebe obično počinju da puzaju između 6. i 10. meseca, iako postoje bebe koje preskoče ovu fazu i odmah se podignu na noge. 

NAravno, uvek imajte na umu da je svaka beba drugačija.

Bebi možete pomoći u puzanju tako što ćete joj obezbediti što više vremena na stomaku. U ovom položaju ona će moći da podiže glavu da razgleda oko sebe, čime jača vrat, ramena, ruke i trup. Šutiranjem nogama u ovom položaju jača mišiće nogu i kukova. Lezite naspram bebe, udaljite igračku i pustite bebu da istražuje. Igrajte se, jer mnoge bebe ne vole da budu na stomaku. Znaćete da je beba uskoro spremna za puzanje kada počne da radi 'sklekove', podizanje tela rukama. Polako će odatle naučiti i da se podigne na ruke i noge. Posle će početi da se klati napred i nazad, a vremenom će polako početi da se kreće.

Sa bebom možete raditi pripremne vežbe, kako biste joj pomogli da dođe do tog stradijuma.

Kada počnu sa puzanjem, bebe se zaista mogu kretati na različite načine, što može biti vrlo interesantno. Dok se nekada kreću klasično, one se mogu oslanjati na stomak, ići unazad, pa čak i gegati se na guzi.