Karijes je bolest koja pogađa zube ljudi svih uzrasta, uklkjučujući i malu decu, pa čak i bebe. Definitivno je to najčešća nezarazna bolestkod dece širom sveta. Kod dece mlađe o 6 godina manifestuje se u obliku karijesnih lezija ili belih mrlja na mlečnim zubima. Dečiji karijes često pogađa nekoliko zuba odjednom, pa se bolest na krhkim zubima dece brzo razvija.

Neki od uzroka su van naše kontrole, a neke možemo kontrolisati i smanjiti. Na primer, uticaj generike je minimalan kod karijesa, a ako se posmatra spoljni uslovi i stvori povoljan ambijent u usnoj duplji, sasvim je moguće izbeći karijes.

Čest problem u mnogim porodicama je to što dete ne dozvoljava da mu perete zube, plače i nestašno je. Roditelji ne žele da njihova deca plaču pa im dopuštaju da preskaču pranje zuba, zbog čega oralna higijena postaje neredovna ili čak nestaje. Ovo postaje ključni faktor jer je glavna karika u razvoju karijesa plak.

Karijes tokom dojenja

Stručnjaci preporučuju isključivo dojenje 6 meseci nakon rođenja. Nakon toga im u ishranu treba uvesti komplementarnu hranu i nastaviti dojenje do 2. godine ili duže. Međutim, sve to vreme treba misliti o oralnom zdravlju.

Po pravilu, kada je reč o karisu kod dojene dece, stručnjaci govore o noćnom hranjenju. To je zbog toga što se noću luči pljuvačka u usnoj duplji minimalno. Zbog toga se bakterije talože na zubnu gleđ deteta.

Pored noćnog hranjenja majčinim mlekom ili formulom za bebe sa visokim sadržajem laktoze, postoji još jedan veliki otežavajući faktor - potpuni nedostatak oralne higijene ili neredovno pranje zuba. Ta kombinacija noćnog dojenja i manjka higijene, demineralizuje gleđ i kao rezultat toga daje karijes.

Dojenje, mama, beba
Shutterstock Mama doji bebu

Saveti za pranje zuba deteta

  • Roditelji treba da peru zube svojoj maloj deci 2 puta dnevno: posle doručka i pre spavanja.
  • Koristite četkice za zube sa mekim vlaknima i pastu za zube sa fluorom.
  • Za decu mlađu od 3 godine, koristite malo paste za zube. Za decu od 3-6 godina potrebno je staviti paste veličine graška.
  • Posle pranja zuba zamolite dete da ispljune preostalu pastu za zube, ali iako ostane malo paste u ustima neće im naškoditi.

(Yumama)