Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI PROBIOTICI POMAŽU KOD GRČEVA? Regulišu rad creva, leče dijareju, a kod bolnih kolika važno je kako ih koristite

Većina beba jako bolno prolazi kroz fazu grčeva, evo kakva je uloga probiotika u njihovom lečenju.

 probiotik-lek.jpg Izvor: Shutterstock

Grčevi (kolike) su neizbežna faza kod beba koja se najčešće javlja između treće nedelje života i četvrtog meseca. Samo je pitanje da li ćete biti te sreće da ih ne osetite, ili ćete biti od onih roditelja koji će jako bolno i stresno da prođu ovu normalnu fazu razvoja.

Ukoliko spadate u drugu grupu sigurno sada činite sve da pomognete svojoj bebici - pored masaža i nošenja, postoje brojni preparati koji se često koriste za smirivanje bebinog stomačića.

Ono što se uglavnom javlja kao nedoumica je da li probiotici mogu da pomognu kod grčevaStudije su pokazale da kombinacija određenih sojeva probiotskih bakterija, uzetih u dovoljnoj dozi može da smanji nivo zapaljenja u gastrointestinalnom traktu novorođenčeta, i da utiče na produkciju gasova.

Procenjuje se da svaku petu bebu uzrasta do šest meseci dovode kod pedijatra zbog infantilnih kolika. Problem uglavnom nastaje već u drugoj nedelji života, pojačava se do šeste nedelje, kada je intenzitet grčeva najjači, i polako iščezava do četvrtog meseca. Bolove izazivaju gasovi u stomaku, koji nastaju kao posledica produkcije probiotskih bakterija. Njihov izvor je laktoza, odnosno mlečni šećer.

 Beba, plač, mama
Mama smiruje uplakanu bebu
Izvor: Shutterstock

Dokazano je da su probiotske bakterije nepatogene bakterije koje spuštaju nivo fiziološkog zapaljenja (inflamacije) i smanjuju produkciju gasa, pa samim tim i pojavu grčeva.

Iako se probiotici koriste najčešće kod dijareja i za jačanje imuniteta, njihova redovna i dugotrajna upotreba kod beba može da smanji intezitet i trajanje grčeva. Najbolje je pre upotrebe da se konsultujete sa pedijatrom koji probiotik da dajete bebi i u kojim dozama, da bi njihova delotvornost bila efikasna.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica