Briga o maloj deci i njihovoj sigurnosti ponekad nosi niz bizarnih situacija, za koje ne biste mogli ni da pomislite da mogu da vam naštete. Ono o čemu brojni roditelji ni ne razmišljaju, za neke je prava trauma. Tako je i jedna mama na svom Fejsbuk profilu pokazala šta se dogodilo njenoj bebi, sa željom da upozori sve roditelje.

Dlaka može biti vrlo nezgodna za novorođenčad, a u tom slučaju ne mislimo ukoliko se proguta, jer sigurno odmaj na to pomišljate. Ovog puta dlaka je stvorila problem nakon što se obmotala oko bebinog prstića.

"Želela bih da upozorim sve roditelje na to da redovno proveravaju nožne prste svoje dece. Ja sam ih svom detetu uvek proveravala, međutim pre neki dan mi se dogodilo da sam mu skinula čarapice da promenim pelenu i da sam primetila da mu je kosa obmotana oko nožnog prsta", rekla je zabrinuta mama, a onda objasnila zbog čega ta sitiuacija uopšte nije bezazlena.

"Dlaka mu je zaustavila dotok krvi u nožni prstić, bila je toliko duboko da sam je jedva izvadila. Nije pokazivao nikakve znakove da ga boli sve dok ga nisam dotakla. Presrećna sam što sam uspela na vreme da primetim o čemu se radi i da izvučem kosu iz njegovog prstića", rekla je mama, koja je na sreću, na vreme primetila šta se dogodilo njenom sinu.

Međutim, za razliku od nje, pre nekoliko meseci se u istom problemu našla i druga mama koja je zbog istog problema morala da vodi dete kod lekara.

"Postojao je rizik da izgubi nožni prst, moram priznati da smo u velikoj panici. Oko njega je u sali bilo mnogo medicinskih sestara, pedijatara i hirurga koji su pokuđavali da mu pomognu i na kraju su jedva uspeli da uklone kosu. Mogao je ostati bez prsta", napisala je ova mama na svojoj društvenoj mreži.

Sindrom podvezane dlake

Stanje o kom se govori naziva se sindromom podvezane dlake.

"Događa se da do toga dođe kada se dlaka kose obmota oko tela. Obično se to dešava na prstima ruke ili noge, ali može da se dogodi i na genitalijama. Najčešće se događa kod novorođene dece i dece mlađe od 6 meseci. Najčešće je na nožnom prstu, a u većini situacija ipak nije potrebna operacija", napominju pedijatri.

(Yumama)