Na samom rođenju, izgled bebe je daleko od reklamnih slika dece sa ružičastim obrazima. Prvi pogled na bebu zna često i da uplaši roditelje koji nisu bili spremni na to već su zamišljali da će odmah ugledati ružičaste buckaste obraze i bebu sa raširenim očima.

Boja kože tek rođene bebe je najčešće plavičasta ili bledo ružičasta. Do toga dolazi zbog zasićena krvi fetusa kiseonikom dok je još u stomaku majke.

Dete se rađa i prekriveno beličastim zgrušenim lubrikantom (sirasti maz) koji ima ulogu da štiti kožu bebe u materici i da joj pomogne da lakše prođe kroz porođajni kanal.

Prva sekunda po rođenju

Odmah po rođenju, na bebu počinju da utiču brojni spoljašnji nadražaji: temperatura, svetlost, taktilna stimulacija, povećanje ugljen-dioksida u krvi, čak i sila gravitacije. Sve ovo je za nju novo i stimuliše bebu da udahne prvi put, nakon čega će glasno da zaplače.

Čim beba počne da plače, njena koža postaje ružičasta. Međutim, dlanovi i stopala mogu da ostanu plavkasti neko vreme zbog mikrocirkulacije - usporeno je zbog nedostatka aktivnih pokreta.

Beba, porodilište, babica, novorođenče
Shutterstock Babica drži tek rođenu bebu

Često majke obraćaju pažnju na neobičan oblik glave novorođenčeta. Kosti bebine lobanje su veoma pokretne, tako da tokom porođaja moraju lako da se pomeraju.

Na taj način se glava bebe prilagođava majčinom porođajnom kanalu, a nekoliko dana nakon rođenja, glava postaje zaobljena. I kosti lobanje će da rastu još nekoliko meseci.

Odmah po rođenju, beba izgleda otečeno. Najčešće nabreknu meka tkiva glave, bebino lice, posebno očni kapci. To je zbog toga što se prvo glava probija kroz porođajni kanal i oseća najveći pritisak tokom porođaja.

Nakon rođenja, dete počinje da diše samostalno, otvaraju se pluća i obnavlja cirkulacija krvi. Urinarni, digestivni i endokrini sistem počinju da funkcionišu aktivnije, a motorna aktivnost se povećava.

(Yumama)