Svima nam je dobro poznato da bebama nakon rođenja treba da pridržavamo glavicu. Iako se neke od njih od samog rođenja motorno 'spretnije' od drugih, svima im je zajedničko da ih čekaju brojni razvojni zadaci.

Bebe se rađaju sa slabim mišićima, što se može primetiti i u vratnim mišićima. Vremenom postaju sve čvršći i stabilniji, ali nakon rođenja je potrebno da im se pomogne i da se podstaknu na pravilan razvoj. Prvih nekoliko meseci kada uzimate bebu iz bilo kog položaja jednom rukom joj pridržavajte vrat i glavu. To činite tako što ruku stavite ispod glave i vrata, a drugom rukom bebu obuhvatite za donji deo tela.

Od beba se očekuje da sa navršenih šest meseci potpuno stabilno mogu da drže svoj vrat. Međutim, snimak jedne bebe na TikTok-u ostavio je ceo svet u čudu. Samo devet sati nakon rođenja, ovaj dečak je potpuno sam držao svoju glavu. Mama je objavila snimak na svojoj TikTok mreži i osuševila pratioce iz celog sveta.

"Rodila sam četvoro dece, ali ovo je neverovatno. Nikad nisam čula da novorođenče može da drži samo glavu", napisala je jedna žena, a mama ovog veoma spretnog dečaka dodala je da je i sama bila šokirana.

Pogledajte i uverite se da beba zaista drži glavu kao da je već napunila 5-6 meseci:

Beba sama drži glavu 9 sati nakon rođenja TikTok/nykeacrawley

(Yumama)