Svi smo nekada čuli komentar da je dete 'poraslo preko noći', a iako zvuči kao nemoguće, nije. Dokazano je da deca tokom skoka u razvoju mogu doslovno da porastu preko noći i do 10 milimetara.

Međutim, skokovi u razvoju sa sobom nose i brojne promene u ponašanju beba. Ako je dete obično veselo i razigrano, a odjednom se ponaša kao da ga je uhvatila 'žuta minuta', možete da pretpostavite da je reč o skoku u razvoju.

Kako da prepoznam skok u razvoju?

Postoje periodi u kojima se oni mogu očekivati, a to je u prvih deset dana bebinog života, tri nedelje, šest nedelja, deset nedelja, tri meseca, pet meseci, sedam meseci, jedanaest meseci, ali i između trinaestog i četrnaestog meseca. Naravno, sva su deca različita pa nije kod svih isti period, ali su to očekivani trenuci.

Skokovi u razvoju traju nekoliko dana, a njihov rezultat je velika i zdrava beba, tako da sve što vam je tih dana potrebno jeste da se naoružate strpljenjem.

Jedan od težih simptoma tokom skoka u razvoju definitivno su problemi sa spavanjem. Bebe su u tim danima nervoznije, pa će slabije i spavati. Pored toga, zahtevaju i više hrane, pa nemojte da se čudite ako budete morali da je dojite i na sat vremena.

Nemojte da budite bebu kako biste je nahranili ako znate da je u skoku u razvoju jer joj je u tom periodu potrebno i dovoljno kvalitetnog odmora.

Dojenje, mama, beba
Shutterstock Mama doji bebu

Savet za mame

Kako je beba tih dana dosta nervoznija i zahteva više energije roditelja, važno je da svaka majka u tom bebinom periodu iskoristi svaki trenutak da se i ona odmori. Ako ste vi naspavane i smirene, i vaša beba će lakše proći kroz razvojni skok.

(Yumama)