Kupanje u pani za decu je najbolje zabava, a za roditelje idealan način da ih kupaju na miru. Međutim kupke bez obzira što su namenjene za mališane mogu da budu povezane sa infekcijama urinarnog trakta (UTI), pa stručnjaci preporučuju da ih izbegavate dok vaše dete ne napuni najmanje 3.godine.

Dečije kupke za kupanje sa mehurićima, kao i sapuni koji sadrže dezodoranse ili jake mirise, mogu iritirati otvor bebine uretre (gde izlazi urin) ako se sapun ne ispere u potpunosti. „Često bebe posle dužeg kupanja u kupki osećaju iritaciju u predelu genitalija, zbog čega refleksno zadržavaju urin što vodi ka pojavi infekcije", upozorila je dečiji urolog Šeli King.

Prema Američkoj fondaciji za urološke bolesti ističe da su u većem riziku devojčice koje se sklonije urinarnim infekcijama u odnosu na dečake. Međutim posebno genitalije beba su jako osetljive zbog toga treba biti dodatno obazriv. Evo kako možete da kupate dete sa minimalno rizika i šta je važno da svaki put uradite:

kupanje-beba.jpg
Shutterstock Beba se kupa

  • Ne dozvolite svom detetu da predugo sedi u kupki.
  • Iako male bebe često tokom kupanja uriniraju, ukoliko je dete starije podstaknite ga da isprazni bešiku nakon kupanja..
  • Ako je vaše dete sklono urinarnim infekcijama ili primećujete blago crvenilo nakon kupanja, onda se trudite da izbegavate kupke ili mu dobro ispreite genitalije običnom i mlakom vodom nakon kupanja.

Kod jako male dece teško može da se prepozna urinarna infekcija, pre svega što ni sami ne mogu da vam kažu kada im nešto fali. Tek kada dobiju temperaturu roditelji najčešće reaguju, ali do tada su se bakterije već dosta umnožile. Zato se trudite da prilikom kupanja, kraćeg ili dužeg, koristite samo blag bebi sapun koji odmah isperete nak nanošenja. Posebno vodite računa da kod devojčica pena ne uđe unutar genitalija, jer se time narušava prirodna Ph vrednost zbog čega se otvara prostor infekcije. Na prve ozbiljnije znake infekcije obavezno idete kod pedijatra posebno kada se radi o bebi.

(Yumama)