Stomačni virus je vrlo čest kod dece u kolektivu, a u kombinaciji sa koronom koja je godina među nama, i nekim respiratornim virusom, stručnjaci najavljuju da bi ove zime moglo da dođe do trodemije, tačnije objedinjavanja tri virusa.

Kako je sve je veći broj obolelih od stomačnog virusa u Jutarnjem programu Kurir televizije gostovao je dr Saša Milićević, pedijatar i objasnio je šta možemo da očekujemo ali i kako da pokušamo da zaštitimo decu.

Kada je u pitanju stomačni virus, doktor Milićević je otkrio da je najvažnije da se nadoknađuje tečnost, ali i da pazimo da dete ne raširi virus u celu porodicu.

"Kada su stomačni virusi u pitanju, jako je važno vraćati tečnost kod dehidratacije i to ne samo vodom i čajem nego i elektolitima. Dete treba držati pod kontrolom da se virus ne bi proširio na sve članove porodice", rekao je Milićević.

Devojčica pije vodu
Shutterstock Devojčica pije vodu

Pedijatar je istakao i da je ishrana ključna, ali i šta je najvažnije za zdravlje naših beba, posebno u danima kada svi dišemo veoma zagađen vazduh.

"Zagađenja utiču na hranu. Bebe moraju da sisaju, to je jako važna stvar! Treba da se vodi računa da izbegavamo brzu i lošu hranu. Zdrave namirnice, sveže voće i povrće, da ljuštimo koru voća, čak i jabuke, upravo radi zagađenja, da izbegavamo alkohol i gazirana pića i industrijsku hranu", zaključio je Milićević.

(Yumama)