Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SE NEKE BEBE ODMAH BUDE KADA JE MAMA U BLIZINI: Ovo su dokazi koliko je jaka veza između vas i vaših mališana

Autor Sandra Krstanović

Naučno je dokazano koliko je jaka veza između majke i tek rođene bebe, ali ovi detalji će vas iznenaditi.

 Spavanje, uspavljivanje, mama, beba Izvor: Shutterstock

Mame su sa svojim bebama povezane čvrstom vezom i imaju neverovatne instinkte. Nauka je već pokazala da je to istina, a ti instinkti počinju u trudnoći pripremajući savršeno okruženje za rast i razvoj beba.

Možda će vas zanimati

Zašto se mame gnezde pre dolaska bebe?

Još su ranije studije otkrile da žene pokazuju sklonost gnežđenju, uključujući pripremu prostora doma i društvenu selektivnost. Ova ponašanja dostižu vrhunac u trećem tromesečju trudnoće. Slično ostalim sisavcima, gnežđenje kod žena ima isključivo zaštitnu funkciju.

Usklađuju li se mamino i bebino srce kada su zajedno?

Takođe je dokazano da kada se mame i bebe međusobno gledaju i kada mame bilo kako komuniciraju sa bebama, koordiniraju srčane ritmove sa kašnjenjem manjim od jedne sekunde.

Beba stara 3 meseca i njihove majke mogu sinhronizovati otkucaje srca na milisekunde kad razmjenjuju osmehe. I, što je zanimljivo, to deluje samo kod majke i njene bebe, dok je učinak izostao kad se radilo o tuđoj bebi.

Zašto novorođenče tako dobro miriše mamama i obrnuto?

Svaka mama ovisna je o mirisu svoje bebe. Ali zašto je to tako? Ispostavilo se da nam miris naše bebe doista podiže dozu dopamina. Naučno je dokazano da miris naše bebe osvetljava naš centar za zadovoljstvo u mozgu.

 Mama i beba
Mam i beba
Izvor: Shutterstock

Dolazi do reakcije slične onoj koja nastaje kad jedemo ukusnu hranu, što objašnjava zašto se osećamo kao da želimo pojesti svoje bebe jer su tako slatke.

Studija napominje da miris takođe motiviše mamu da se brine za dete. Mirisanje bebine glave je poput biološke nagrade. Jedno je istraživanje pokazalo da 90 odsto majki može prepoznati miris vlastite bebe. Drugo istraživanje je otkrilo da bebe takođe reaguju na mamin miris.

Prepoznavanje mirisa može započeti dok je beba u materici. Emocionalni odnos između majke i deteta počinje uzajamnim prepoznavanjem, koje počinje tokom trudnoće i nastavlja se tokom rođenja.

Ako dojite svoju bebu, možda ste primetili da se, ako se nađete u blizini dok ona drema, može se iznenada probuditi, bez obzira na to koliko ste tihi. Miris majčinog mleka definitivno je privlačan bebama.

Jeste li se ikada zapitali zašto beba bolje spava kada je samo tata u blizini? To je zato što on nema isti miris. Bebe vole biti blizu vašeg mirisa i on ih pokreće. To je još jedna veština preživljavanja koju im je dala majka priroda - one prepoznaju izvor hrane!

Nove majke mogu i trebaju verovati svojim instinktima

"Ljudski instinkti su moćni u svakoj situaciji. Programirani smo tako da otkrijemo opasnost ili kada nešto 'jednostavno ne izgleda dobro' ili je izvan norme.Zbog toga su instinkti toliko važni i, da, majke bi ih trebale uvek slediti.", zaključeno je u istraživanju.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica