Konjuktivitis je upala providne membrane – vežnjače, koja pokriva beonjaču i unutrašnju površinu kapka. Manifestuje se crvenilom, otokom kapaka, suzenjem, ponekad i gustom sekrecijom iz oka.

Prema rečima pedijatra ova vrsta bolesti očiju može biti česta kod male dece, pa čak ikod novorođenčadi. Konjuktivitis kod vaših mališana može se razviti zbog virusne ili bakterijske infekcije ili čak alergijske iritacije.

Pedijatri ukazuju da je visrusni konjuktivitis najčešći i nastaje kada se vaša beba prehladi ili dobije upalu uha, jer ona najčešće dira nos i tako infekciju prenosi na oči.

Kod novorođenčadi konjuktivitis takođe može biti uzrokovan bakterijskom infekcijom, može da se inficira tokom porođaja, ukoliko prolaskom kroz porođajni kanal beba dođe u kontakt sa bakterijama iz cervikalnog kanala ili vagine majke.

Alergijski konjuktivitis izaziva prašina, dlake kućnih ljubimaca ili polen koji uđu u oko vaše bebe.

Koji su najčešći simptomi konjuktivitisa kod dece?

Kod svakog deteta simptomi su uglavnom drugačiji, a neki od osnovnih su:

- crvenilo očiju

- iritirane oči

- otečenost kapaka

-pojava žutih krmelja na kapcima

- gnoj, koji se razlikuje u zavisnosti od uzroka zapaljenja

-spojeni kapci prilikom buđenja

- pečenje u očima

- detetu smeta svetlost – mršti se, plače

Pored ovih simptoma verovatno će mališanu biti narušen san i apetit, stalno će dodirivati oči rukama.

Mala deca obično su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i na taj način pogoršavaju situaciju.

U većini slučajeva konjuktivitis nije ozbiljan zdravstveni problem i za nekoliko dana može da se izleči.Ali u svakom slučaju morate otići kod lekara koji će vašem detetu prepisati odgovarajuću terapiju.

infekcija oka.jpg
Shutterstock Konjuktivitis kod bebe

Lečenje konjuktivitisa

Dobra vest je da visrusni konjuktivitis prolazi sam od sebe za dve nedelje. Dovoljno je nežna redovna nega očiju i eventualno upotreba kapi ukoliko ih lekar prepiše, kako bi se sprečio razvoj sekundarne infekcije.

U slučaju bakterijskog zapaljenja vežnjače lekar će predložiti antibiotičke kapi, uljani rastvor ili mast.

Ukoliko je uzrok nastanka alergija lekar prepisuje kapi za oči i eventualno lekove za lečenje alergija.

Kako bebi staviti kapi u oči?

Najčešći problem većine roditelja je kako bebi staviti kapi u oči ili fiziološki rastvor.

Pre sipanja kapi ili mazanja očiju obavezno treba oprati ruke. Zatim pripremite kapi da vam budu na dohvat ruku. Uzmite dete tako da mu glava bude blago zabačena unazad. Jednu - dve kapi ukapati u donji ugao, nikako direktno u oko i pazite da da pipetom ne dodirnete oko, kako ne bi dalje prenosili infekciju.

Konjuktivitis se može sprečiti adekvatnom i redovnom higijenom, naročito ruku, koje su jedan od glavnih uzroka nastanka i prenosnika zapaljenja. Nakon umivanja dete treba da koristi isključivo svoj peškirić.

(Yumama)