Često se pitate zašto to moje dete radi i da li to može biti ozbiljan problem. Međutim, ugriz je još jedan fizički način na koji deca izražavaju svoje emocije, jer nemaju reči za to.

Ono što većinu roditelja muči jeste kako reagovati u takvim situacijama. Ako ne pridajete veći značaj to znači da podstičete dete na ovakvu vrstu ponašanja, s druge strane sam ugriz je jako neprijatan i može naneti ozbiljne povrede.

U nastavku teksta pročitajte o 7 načina na koje Montesori učitelji reagiraju kada dete krene gristi.

1. Svoju pažnju pre svega usmerite na dete koje je ugrizeno

Kad vaše dete ugrize drugo dete, nemojte svom detetu davati puno pažnje. Umesto toga, uvek proverite prvo dete koje je ugrizeno ili povređeno. Ako je to dete koje poznajete, zagrlite ga, ponudite neko piće ili slatkiš, operite ugriz vodom. Ako ne poznajete dete koje je ugrizeno, pitajte ga kako se oseća i sa njegovim roditeljima proverite možite li učiniti nešto da mu pomognete.
Na putu do kuće, dok se vozite u automobilu, svom mališanu objasnite kako gristi druge nije u redu i da ono ozbiljno povređuje ljude.

2. Pažljivo nadgledajte svoje dete

Uvek je bolje bolje sprečiti nego lečiti. Koliko god to bilo teško, to verovatno znači da ćete morati češće paziti na njega, a posebno ga nadgledati u većem društvu. Ako vaše dete ipak ugrize nekoga, uprkos tome što ste bila blizu njega i nadgledala ga, mirno ga udaljite od društva. Možda vam se ovo čini kao oštra mera, ali odlaskom sa mesta događaja, detetu šaljete poruku da navedeno ponašanje nije dozvoljeno i neće se moći nastaviti igrati sa prijateljima, ako opet to uradi.

3. Obratite pažnju na vreme ugriza

Je li vaše dete umorno? Da li grize kad je gladno? Posmatrajte kada se navedeno ponašanje događa, tako da možete raditi na njegovom sprečavanju. Pokušajte upamtiti situaciju i razlog zašto to vaše dete radi, možda sledeći put na vreme sprečite takvo ponašanje.

dete grize ruku.jpg
Shutterstock Dete grize ruku

4. Ponudite mu nešto što sme ugristi

Ponekad mališani grizu jer još ne mogu preraditi ili verbalizovati svoje emocije, ali ponekad jednostavno grizu zbog fizičkog osećaja. Ako mislite da je to možda slučaj, ponudite svom detetu nešto sigurno i prikladno da ugrize kao na primer glodalicu za zube i recite nešto poput: "Vidim da želiš nešto ugristi. Ne smeš gristi ljude, to nije u redu, ali ovo smeš."

5. Dešifrujte detetova osećanja

Ako primetite da vaše dete grize kad je ljuto ili frustrirano ili uznemireno, pomozite mu da se suoči sa svojim osećajima. Mogli biste mu objasniti zašto se oseća ljuto: "bio si nervozan jer ti je Miloš uzeo igračku" a zatim navesti kako to nije razlog za gristi druge ljude. Kada dete čuje da vi razumete kako se ono oseća, to bi moglo pomoći u njegovu smirivanju i zaboravljanju na griženje.

6. Mirno mu objasnite svoja očekivanja

Jako je primamljivo održati dugu i glasnu lekciju o tome zašto gristi druge nije u redu, ali upravo se to pokazuje kao najmanje efektan način iz nekoliko razloga: deca ne odlučuju nekoga ugristi, to je svojevrsni nagon, impulsna radnja. Ako to već duže vremena traje, dete je čulo vaše zahteve za prestankom, ali mora još poraditi na kontroli. Deca bolje shvataju kratke informacije, duge lekcije o tome šta smiju, a što ne za njih su iscrpne i imaju tendenciju isključiti se iz njih. Zbog toga, recite nešto smirenim tonom, pošaljite mu poruku da to ponašanje nije u redu.

7. Vežbajte zajedno na rešavanju problema

Deci je često potrebna pomoć u pronalaženju reči za rešavanje problema verbalno, a ne fizički. Pomozite svom detetu da nauči kako treba tražiti ono što želi, a da ljutiti se i reagovati na fizički način nije dobar način.

Važno je da znate kako je grickanje potpuno normalno ponašanje deteta. Ako reagujete mirno, ali odlučno, vaše dete će dobiti poruku da to nije u redu i naučiće bolje strategije kako se nositi sa onime što ga muči.

(Yumama)