Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako zaštiti decu u vanrednim uslovima

Anđelka Kotević, šef službe "Halobeba", savetuje mame i tate kako da pravilno brinu o zdravlju svojih mališana u vanrednim situacijama i sprovode adekvatnu negu dece uzrasta do godinu i po dana. Pogledajte njena uputstva.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Vraćanje u svoje kuće, u svoj dom, posle bežanja pred pretnjom za život, za svakoga je i sreća, ali i strepnja: šta li je ostalo, šta će zateći i od čega početi?

Period oporavka neće biti ni lak ni kratak. Od izuzetne važnosti je disciplina i poslušnost svih kako bi se sprečila još veća nesreća – bolest i zaraza... Pridržavati se uputstava nadležnih i ponašati u skladu sa njima. Ništa ne činiti na svoju ruku! Život je ipak ne ponovljiv i najvredniji.

Kako zaštititi bebe i decu do godinu dana?

 • Novorođenčad i odojčad koja sisaju: majčino mleko je u svim, a pogotovo u ovim situacijama spas i za dete, a bogami - i za mame. Ništa nije tako dobro, tako bezbedno, uvek dostupno i spremno, idealna hrana u svim prilikama.
 • Posebnu pažnju obratiti na higijenu ruku, pre svakog podoja oprati ih higijenski ispravnom tekućom vodom i sapunom.
 • Ako se smanji količina mleka u dojkama ili zbog stresa, takoreći, nestane mleko,  dete staviti na dojku da češće sisa, opustiti se i priroda će učiniti svoje, mleko će da se „vrati“, pa se dojenje normalno može nastaviti.
 • Novorođenčad i odojčad koja piju adaptiranu formulu: najbolje je u novonastalim uslovima koristiti formulu koju je dete pilo do sada, ako to nije moguće rastvoriti neku drugu koja odgovara uzrastu deteta. Prеpоručuје sе коrišćеnjе prоizvоdа u којimа је zаmеnа zа mајčinо mlеко vеć rаzmućеnа i sprеmnа zа коrišćеnjе, а којi dеtеtu trеbа dа sе dајu iz čistе šоljе (nајbоljе је u tоm slučајu коristiti čаšе zа јеdnокrаtnu upоtrеbu).
 • Ruke osobe koja priprema adaptirano mleko moraju biti dobro oprane toplom vodom i sapunom. Mogu se prebrisati i vlažnim antibakterijskim maramicama ili sapuni (gelovi) za suvo pranje ruku.
 • Flašice i cucle posle svake upotrebe mehanički dobro oprati sa vodom i deterdžentom na 60°C, isprati i osušiti. Ako postoji mogućnost sterilisati ih kuvanjem 15 minuta.
 • Voda za pravljenje mleka mora biti ili flaširana ili prokuvana iz  kоntrоlisаnih izvоra  vоdоsnаbdеvаnjа (cistеrnе..)
 • Svako veče prebrisavati lice i prevoje ispod vrata, iza ušiju, ispod pazuha i naročito guzu i „faltice“ na nogicama. Prebrisavati sa presovanom vatom i toplom vodom ili vlažnim maramicama.Kada se dete ukaki pored otklanjanja „kake“ dobro je pod mlazom tople vode oprati guzu,(može iz bokala) posušiti pa namazati zaštitnom kremom. Kupanje deteta tek kada se ispune uslovi (zagrejana prostorija, topla bezbedna voda...) Pelene menjati na 3 sata.
 • Ruke deteta brisati ili prati nekoliko puta dnevno, neka deca od najranijeg uzrasta stavljaju ruke u usta, neka stavljaju sve što dohvate, tako istražuju svet oko sebe. Ako dete sisa cuclu varalicu, češće je prati deterdžentom i ispirati  pod mlazom vode. 
 • Kada deca počnu da se igraju sa igračkama, obratiti pažnju i na čistoću, tj. bezbednost igračaka. Prati igračke u vodi sa deterdžentom na 60°C.

Deca uzrasta od 6 meseci do prvog rodjendana:

 • Оdојčеtu uzrаstа 6 mеsеci i stаriјеm, pоrеd mlека, pоtrеbnа је i dоpunsка ishrаnа која tакоđе trеbа dа је zdrаvstvеnо bеzbеdnа. U uslоvimа smеštаја u коlекtivnim cеntrimа, аli i nакоn pоvrаtка кući dо pоtpunоg sаnirаnjа dоmаćinstvа, u cilju prеvеnciје bоlеsti, sаvеtuје sе коrišćеnjе industriјsкi prоizvеdеnе hrаnе zа оdојčаd uzrаstа dо gоdinu dаna.
 • Deca ovog uzrasta otkrivaju svet oko sebe puzeći, počinju da se uspravljaju, pa ukoliko je ikako moguće omogućiti im bezbedan prostor za ove aktivnosti. Deci je igra stimulativna za razvoj, u novonastalim okolnostima sve se lakše prebrodi sa drugarom u igri pa i kada je taj “drugar” brat, mama ili tata.
 • Kada je lična higijena u pitanju u datim uslovima prilagoditi se mogućnostima. Najvažnije je umiti dete, često prati ruke, naročito pre jela i posle korišćenja toaleta, oprati guzu barem pred spavanje a kupati dete kada se za to ispune uslovi.
 • Dеca оd nаvršеnе gоdinе i stаriјu: sаvеtuје sе коrišćеnjе коnzеrvirаnih nаmirnicа (tеrmičкi оbrаđеnоg i коnzеrvirаnоg pоvrćа i vоćа), аli i tеrmičкi оbrаđеnо pоvrćе, suvо vоćе, коnditоrsкi prоizvоdi, upакоvаn hlеb, dvоpек, кrекеri, као i dugоtrајnоg pаstеrizоvаnоg mlека. Prilikom pripreme hrane životinjskog porekla (meso, jaja, mleko), neophodna je dobra termička obrada. Hrana koja se do sada koristila u sirovom obliku radi bezbednosti mora se termički obraditi.
 • Ukoliko se hrana ne može čuvati na bezbedan način, preostalu količinu baciti. Uvek dobro oprati ruke.

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe Halobeba

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica