Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se bebe smeju?

Zanimljivo naučno istraživanje pokazalo je šta je "okidač" za neodoljivi bebin smeh...

  Izvor: Foto: Profimedia

Za radosno kikotanje bebe neophodno je prisustvo roditelja. Konakt s odraslima ih čini srećnima, a ako mame i tate uz to prave smešne izraze lica i golicaju ih - bebin smeh odzvanjaće čitavim domom!

Golicanje, pravljenje smešnih izraza lica i slične roditeljske igre s bebama su siguran način da čujete svoju bebu kako se srećno smeje. Međutim, mnogi roditelji se nikada nisu zapitali zbog čega su sve ove igre mališanima toliko smešne.

To pitanje je veoma zainteresovalo dr Kaspara Edimena, naučnika Centra za moždani i kognitivni razvoj londonskog Univerziteta Birkbek. On je sproveo najveće istraživanje do sada na temu smeha beba i pokušao da utvrdi šta ih sve zasmejava i zbog čega.

"Razumevanje beba nam pomaže da razumemo i odrasle", smatra Edimen. "Bebe su mali naučnici. One otkrivaju svet i mi, zahvaljujući njima, možemo otkriti mnogo toga."

Inače, dr Ediman je do te mere opčinjen smehom beba da je okončao svoju bankarsku karijeru, završio psihologiju i da je samostalno finansirao ovo istraživanje. Osmislio je detaljnu anketu za roditelje i zamolio ih da mu pošalju snimke i pisane izveštaje o tome šta je sve zasmejalo njihove mališane.

Povezane vesti

Do sada se javilo 1.400 roditelja iz čak 25 država, koji su odgovarali na pitanja o tome u kom se dobu dana njihove bebe najviše smeju i koje vrste igračaka su im komične.

"Takođe smo ih pitali da njihova deca pokazuju da su majke i očevi najduhovitiji u njihovoj okolini i kakav je temperament beba", objasnio je Ediman za "Dejli Mejl" i dodao:

"Trenutno radimo na izradi upitnika koji bi trebalo da utvrdi postoji li veza između mirnijeg temperamenta i izrazito veselih beba."

Rezultati dosadašnjih analiza pokazali su da se, suprotno uvreženom mišljenju, bebe smeju veoma rano.

“Devedeset procenata beba se nasmejalo u prva dva meseca života, a neki roditelji su nam otkrili i da su se njihova deca smejala čak i u prvim nedeljama“, rekao je Ediman i dodao da ima i slučajeva da se beba nije nasmejala ni u prvih 12 meseci.

„To nam pokazuje da bebe imaju jak temperament koji je na delu od samog rođenja“, smatra on.

Rezultati su, takođe, pokazali i da se dečaci smeju nešto više od devojčica, odnosno da se neke bebe muškog pola smeju i do 50 puta dnevno, dok devojčice nisu prešle broj 37. Ipak, pol nije presudan za to koliko će se beba smejati. Dr Ediman ističe da je smeh stvar socijalizacije i interakcije s drugima.

„Nije naročito važno šta radite, već je činjenica da ste pored nje dovoljna da se vaša beba oseti srećno“, objašnjava on. „Zanimljivo je da se roditelji igraju s njima instinktivno. Bebe, na neki neobjašnjiv način, teraju odrasle da rade smešne stvari koje su korisne za sve. To ih zasmeje, ali je i važan deo povezivanja.“

Prevela i priredila: Tamara Sorak

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica