Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktivnosti osmomesečne bebe

Da, ona više ne želi da spava, ali zato uživa u svojim pokretima, u bacanju i “žvakanju” predmeta. Beba je sada veoma radoznala, budite na oprezu!

 Izvor: Foto: Shutterstock

Šta je karakteristično za bebin osmi mesec?

● Beba je sada veoma pokretljiva, pa će uživati da puzi okolo, a pokupiće svaki "uzbudljiv" predmet koji nađe. I, naravno, svi su "predodređeni" da završe u njenim ustima.

● Moguće je da će beba početi da se podiže uz nameštaj i polako stavlja nogu ispred noge - stojeći. Kod neke dece se to dešava kasnije, što je sasvim normalno. 

● Vaše čedo može da gleda drugi predmet kada ima nešto u rukama, a da to ne ispusti. Maše i pljeska rukama. Odguruje ono što ne želi.

Bebine aktivnosti u osmom mesecu života * Neprestano grize ("žvaće") predmete. * Poseže za posuđem kada je hranite. * Okreće glavu kada završi sa jelom. * Može da spava između 11 i 13 sati noću, od čega dva-tri drema (to može da varira). * Svuda unaokolo se prevrće (tamo-amo, na sve strane). * Sedi nepoduprta (nepridržavana). * Postavlja se na ruke i kolena u puzećem položaju. * Ima specifičan plač za različite potrebe. * Brblja oduševljeno, sa ushićenjem. * Ispituje gravitaciju tako što obara predmete ili ih pušta da padaju preko ivice - na primer, visoke stolice za hranjenje. * Odgovara na svoje ime. * Ima različite reakcije za različite članove porodice. * Pokazuje uznemirenost i strah kada je udaljena ili odvojena od roditelja.

● Beba je, takođe, naučila kako da koristi svoj kažiprst kao svojevrstan "alat" - da ga ugura u delove igračaka, kao i da istražuje male prostore pomoću njega.

● Bebin pogled prati vašu ruku kada joj nešto pokazujete, a uočiće i novi predmet koji je dodat među poznate.

● U ovom periodu, neke bebe čine vrlo uzbudljive stvari sa svojim telom. One uče da se "kreću", da stoje, da drugačije drže predmete. Pojedini roditelji će otkriti da se njihove bebe stalno pokreću u krevecu, pokušavaju da puze, prevrću, probaju da se uz izbačaj podignu, naglim povlačenjem na gore…

● Pazite naznakove izbijanja zuba, uključujući i curenje iz nosića (i, sa tim povezano - osip, kašalj, čak i proliv, uzrokovan viškom pljuvačke), noćna buđenja, "griženje" svega i svačega, gubitak apetita i razdražljivost.

● S obzirom da je beba veoma aktivna, možete da očekujete izvesne promene u spavanju, posebno "iskakanje" iz uspostavljenog ritma.

● Beba je razvila vlastiti način izražavanja svojih potreba. Očekujte da njen "repertoar" nepokolebljivo raste, tako što ona na tu "mešavinu" dodaje nove gestove, pokrete. Na primer, beba drži ruke iznad glave, jer želi da je podignete.

● Možda se u poslednje vreme stalno pitate zašto se vaša beba "neobično ponaša" kada ste vi u njenoj blizini, odnosno zašto ponekad deluje nezainteresovano. Jer, drugi koji brinu o njoj kažu da je radosna kada neko obraća pažnju na nju. No, ne brinite. Ona je već shvatila kako da manipuliše mamom i tatom (naravno, nije to prava manipulacija).

● U ovo vreme se često razvija strah od nepoznatih osoba. Tako beba koja je volela da "upoznaje" druge ljude, bila prijateljski raspoložena prema njima, čak uživala u njihovom društvu i dopuštala da je bilo ko dotakne i uzme u naručje - može da ispolji uznemirenost kada neki "stranac" ulazi u sobu. Možda će odlučiti da se sakrije tako što će da "zagnjuri" glavu u vaša ramena, ili će da se čvrsto pripije za vaše noge, ne ispuštajući ih.

Vaše čedo je veoma radoznalo. Želi da nauči sve o svetu koji ga okružuje, ali ne razume da neke njegove aktivnosti mogu da budu opasne. Stoga proverite bezbednost i osigurajte mesta u stanu na kojima se beba zadržava i igra, a posebno ona koja su joj omiljena.

Snežana Damnjanović Mitić

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica