"Svaki novi podoj je nova šansa, što više podoja, to više vežbe. Tako ćete iz dana u dan biti sve uspešniji”- ohrabruje savetnica za dojenje Milena Popević.

Kada kreće mleko

Mleko počinje da se proizvodi već u drugom trimestru trudnoće, spremno je za bebu i ako se rodi ranije. Ne verujte u priče – “mleko mi je krenulo tek petog dana” - upozorava Milena. Prelazno mleko nadolazi između trećeg i petog dana, ali u dojkama se već nalazi prvo mleko - kolostrum, koji se još naziva i prva vakcina. Ima ga malo, ali je u prvim danima to sasvim dovoljno za novorođenče.

Veoma je mali procenat mama koji uopšte ne može da doji, važno je reći da čak i kada mama ne može da proizvede 100% potrebne količine mleka, treba je podržati da održi onoliko koliko ima.

“Svaka kap koju beba dobije je dragocena. Dojenje nije samo hranjenje i tako ga treba tretirati. Beba će želeti da bude na dojci zato što se tu oseća najsigurnije. Naručje je najbliže onome što je imala u maminom stomaku, zato je samo tu nekad mirna.”

Svaki početak je težak

Idealan početak dojenja je već na porođajnom stolu, na maminom stomaku. Instiktivno beba će početi da puzi ka dojci.
“Priroda je sama uredila, dojke već tokom trudnoće luče supstancu koja im održava vlažnost, ima miris amnionske tečnosti i tako privlači bebu. Nekad je potrebno i do sat vremena da beba pređe put od maminog stomaka do dojke, ali kada uhvati dojku, to je naprirodniji način da se započne dojenje - objašnjava Milena. Zato se ovaj prvi sat nakon porođaja naziva i „zlatni sat“. Usvajanjem Nacionalne strategije za podršku dojenju (objavljeno u Službenom glasniku) 2018.g, svakoj mami u Srbiji bi ovo trebalo da bude omogućeno, u praksi, nažalost, nije tako.

Ukoliko iz bilo kog razloga niste dojili odmah, u porodilištu (carski rez, beba u inkubatoru ili neka intervencija nakon porođaja) to možete uraditi kod kuće.

"Zavaljeni, poluležeći, to je fiziološki položaj za dojenje i najčešće pomaže kad mama i beba imaju problem sa pravilnim dojenjem.”- ohrabruje Milena.

(Yumama/ J.D.)

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

Kako umiriti dete pred spavanje TikTok/courtneyenglish.ot