Na prvom mestu žitarice se uvode samostalno, dok se beba ne privikne, a kasnije je možemo sa namirnicama koje naknadno uvodimo i tako bebi pravimo kašice koje su mešavina svih tih namirnica. Ali oprez! Kašice pravimo sa namirnicama koje smo već uveli bebi prema semi-protokolu koje smo spominjali. Dakle, uvodi se u prepodnevnim časovima, male količine, par dana. Nikako ne smemo uvoditi
nove namirnice odjednom, recimo 2-3 odjednom. Zašto? Zato što beba može odreagovati na neku novu namirnicu, a ukoliko uvedemo više odjednom prosto nećemo znati na šta je konkretno dete odreagovalo. To nam je od velikog značaja, jer ako se desi reakcija, onda možemo isključiti tu namirnicu, i nastaviti dalje sa avanturom novih ukusa.

Tako da, kašice pravimo sa već uvedenim i isprobanim namirnicama, takođe manje količine. Svakako da bismo vezali ukuse, odnosno privoleli bebi novi ukus, savet je da kašice pravimo sa maminim mlekom ili formulom koju beba koristi. Milupa žitarice imaju mlečnu i nemlečnu liniju. Kome su koje namenjene?

Bebama koje doje preporučuju se nemlečne žitarice jer one ne sadrže mleko, odnosno formulu. To je zato što neke bebe mogu biti hipersenzitivne i preosetljive na protein kravljeg mleka, a znamo da se formula pravi na bazi kravljeg mleka. Zato bebama koje doje preporučujemo nemlečne žitarice i savetujemo da ih mame mešaju i sa svojim mlekom ako imaju dovoljno.

Mlečne žitarice su namenjene bebama koje doje, jer su svakako mešane sa formulom, ali mogu svakako uzimati i nemlečne žitarice koje takođe mogu da mešaju sa formulom.

Na prvom mestu se uvode žitarice koje ne sadrže gluten, kao što su kukuruz i pirinač, ili samo pirinač, dok se recimo ovas koji sadrži gluten uvodi od šestog meseca.

Evo primera kako možete mešati žitarice sa povrćem i voćem:

1.

  • 100 g mladog graška
  • manja šargarepa
  • malo maslinovog ulja

Povrće skuvati i napraviti pire ređe konzistencije, dodati maslinovog ulja i pomešati sa 2-3 kašike Milupa bio Pirinač-Ovas žitaricom (6+). Bio žitarice su organska hrana za što zdraviju ishranu naših mališana.

2.

  • 1/2 banane
  • 100 g jagoda

Iseckati voće i pomešati sa 3- 4 kašike pripremljenih Milupa Straćatela žitarica sa mlekom ( 12+) link.reč.

Napomena: Recepti se odnose na decu prema navedenom uzrastu za žitarice- navedeno na pakovanju i ukoliko su navedene namirnice već uvedene u ishranu i dete nije preosetljivo na iste.

Ovo su samo primeri kako možete kombinovati, isto možete raditi i sa žitaricama koje su 6+, 8+, i povrćem i voćem koje se u tom periodu uvodi.

Izvor: PR