Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vitamin C i Vitamin D - saveznici jakog imuniteta

Zimski period i hladno vreme predstavljaju veliki izazov u očuvanju dobrog zdravlja bebe i malog deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zimski period i hladno vreme predstavljaju veliki izazov u očuvanju dobrog zdravlja bebe i malog deteta. Naročito ako uzmemo u obzir i virusne infekcije koje su takođe naglašenije u zimskom periodu.

Poseban izazov predstavlja kolektiv kako kod beba, tako i kod malog deteta. Ono što je klučno, od čega polazimo, i čemu se na kraju uvek i vraćamo je upravo zdrava ishrana kroz koju crpimo vitamine, minerale, omega masne kiseline koje su neophodne za zdrav rast i razvoj, stabilan i čvrst imunitet.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kako zbog respiratornih infekcija, tako i zbog kožnih. Zimski period ne pogoduje npr. ekcemu, pa tada vrlo često dolazi do reaktivacije ili pogoršanja. Dakle, čitav organizam biva osetljiviji, i zato ga moramo negovati dragocenim hranljivim sastojcima.

Vrlo često se govori o imunitetu, ali da li zapravo znamo koliko je važno da Imunitet adekvatno hranimo od samog rođenja ?

Rad Imuniteta nikada ne prestaje. Sam organizam oseti kada je potrebno njegov rad intenzivirati, kao što je to u najranijem detinjstvu, periodu puberteta ili u stanjima raznih infekcija kada organizam oseti da je ugrožen. Zapravo svi procesi koji se u oranizmu dešavaju i omogućavaju nam svakodnevno funkcionisanje nisu ništa drugo nego jedna velika fabrika puna radnika i mašina. Ima svoje odseke, sektore, koji su posredno ili neposredno spojeni. Koristi materijale koje prerađuje, a finalni proizvodi su svi oni mikrodelovi koji se ugrađuju u sve delove naseg organizma, tako obezbeđujući pravilan rad ćelija, krvnih sudova, organa, sistema organa.

Ukoliko jedan od sektora ostane bez materijala koje obrađuje, pozajmiće iz nekog drugog sektora, možda će imati u višku, kompenzovaće. Zdrav organizam će kompenzovati, sve dok se ne budu iscrpele snage i izvori.

Alarmiraće nas nekakvim simptomima, govoreći nam da mu fale baš ti delovi.

Npr: Osećamo žeđ, pijemo vodu.

Gorivo našeg organizma je hrana! I to zdrava hrana. Proteini, ugljeni hidrati, masti, vitamini, omega masne kiseline.

Kao što znate, sve popravke su moguće, ali ih je najbolje obaviti što pre. Na početku. Zašto je vrlo važno postaviti zdrave temelje, odnosno dati organizmu i imunitetu adekvatno gorivo, odnosno hranu u najranijem detinjstvu. Zašto?

Zato što je u najranijem detinstvu Imunitet u procesu formiranja i zato što formiranje čvrstog temelja utiče na sve procese koji se kasnije u životu budu dešavali. Šta bi predstavljali vitamin D i vitamin C u našoj maloj fabrici?

Vitamin D je temelj, onaj koji nosi sve stubove, čeličnu konstrukciju. Znači utiče na zdravlje kostiju, zuba. Omogućava čvrst skelet. Naravno ima svoju zaleđinu, jer i njemu je potreban štit.

Štit je vitamin C! Onaj koji povezuje sve blokove, tako formirajući čvrst, neprobojan zid.

Utiče na razvoj vezivnog tkiva koje gradi mišiće. Oblažući kosti i štiteći ih od spoljnih uticaja.

Takođe vitamin D i vitamin C utiču na niz različitih procesa u organizmu, i esencijalni su za pravilno funkcionisanje i zdravlje organizma.

Gorivo, odnosno hrana za bebe koja pruža sve neophodne materije jeste mlečni obrok. Pružamo veliku podršku mamama u održavanju laktacije - dojenja što je duže moguće. Ne samo u novorođenačkom periodu, već i kasnije, u periodu odojčeta i malog deteta, malenom organizmu je potrebna dragocena doza nutrijenata koji povoljno utiču na rast i razvoj. Po završetku perioda dojenja, i kasnije u periodu malog deteta, vrlo je važno da dete bude podmireno vitaminima, mineralima, omega masnim kiselinama. Po završetku perioda dojenja dragocene hranljive materije možemo omogućiti detetu kroz mlečni obrok adaptiranom mlečnom formulom, koja je bogata svim hranljivim materijama i vitaminima neophodnim za uzrast. Zašto?

Zato što Imunitet nastavlja svoj intenzivan rad do 3. rođendana, i time obezbeđujemo čvrst temelj našoj maloj fabrici, odnosno našem organizmu za sve izazove koji nas očekuju i u periodu puberteta i kasnije u periodu odraslog čoveka.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica