Iako se njegovo ime ne čuje svakodnevno, Ernest Moro je jedan od doktora koji je savetima pomogao ogromnom broju beba. On je austrijski pedijatar, vrsni stručnjak, koji je učinio velike stvari za decu. Početkom 20. veka pedijatrija se tek razvijala, pa je smrtnost mališana bila zaista velika. Jedan od glavnih uzročnika smrti bila je dijareja. Doktor Moro uspeo je da pronađe genijalan lek kojim je spasao veliki broj života. U putanju je vrlo jednostavan recept za supu od šargarepe.

Za pripremu je potrebno: 

- 500 g šargarepe

- voda

- so

Priprema:

Potrebno je dobro očistiti i oprati šargarepe. Nakon toga, kuvajte ih dok ne omekšaju. Ispasirajte šargarepe, i dodajte vodu, tako da ukupna tečnost iznosi oko 1 litar.

Ispostavilo se da ova supa zaustavlja dijareju, čak i njen najgori oblik. Ovim receptom doktor je spasao više hiljada dece. Kasnije, studije su pokazale da oligosaharidi iz supe od šargarepe sprečajavu bakterije da se vežu za zidove intestinalnog trakta, te se na taj način dijareja zaustavlja. Kasnije, supa je zamenjena lekovima i antibioticima.

Pored ovog otkrića, Ernest Moro je postavio osnove moderne pedijatrije. 

- Otkrio je Moroov refleks.

- Zaslužan je za termin "prvi trimestar" u kom je opisao ključne segmente trudnoće.

- Napravio je jednostavan kožni test za tuberkulozu, koji se koristio do 1960. godine.

- Otkrio je da se dojeni mališani lakše bore protiv bakterija od onih koji su hranjeni na flašicu. 

Zapratite nas i na Instagramu!