Jedna od glavnih prekretnica za roditelje je trenutak kad beba počne da jede čvrstu hranu. Ipak, jeste li svesni svih opasnosti koje to nosi?

Deci treba dopustiti da istražuju hranu, ali pritom treba imati na umu da postoje namirnice koje treba izbegavati dok dete ne napuni barem godinu dana.

Med

Med treba izbegavati zato što može razviti botulizam. Botulizam je retka, ali teška bolest, koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum, koja stvara spore i toksični otrov, a posledice za bebu mlađu od godine dana su ozbiljne.

Puter od kikirikija

Ovaj proizvod može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Osim alergija, puter od kikirikija je izrazito opasan, zato što je to gusta lepljiva stvar koja može izazvati gušenje.

So

Bebe ne treba da jedu slanu hranu. Bubrezi jednogodišnjeg deteta nisu dovoljno razvijeni da bi mogli da se nose sa velikim količinama natrijuma, pa je važno izbegavanje dodavanja soli. Takođe, treba imati na pameti da sva prerađena hrana u sebi već sadrži određene količine soli, pa to treba izbegavati.

Grožđe

Grožđe je inače dobra grickalica za vaše mališane, ali tek kada postanu malo stariji. Čak i ako grožđe prerežete na pola, ono predstavlja rizik za bebe jer se njime mogu lako ugušiti. Ovo se odnosi i na grožđice, tako da je ovu grickalicu potrebno izbegavati.

Čokolada

Svaka beba bi volela da dobije komadić čokolade. Iako mislite da to nije loša ideja, setite se da u čokoladi ima kofeina i mleka, što je deci mlađoj od godinu dana teško da prevare.

Sveža šargarepa

Kao i grožđe, veličina i krutost sirove šargarepe veliki je rizik od gušenja za malu decu. Najsigurniji način za konzumiranje šargarepe jeste kuvanje.

Kokice

Iako je to hrskava, ukusna i može biti zdrava grickalica, postoji ozbiljna opasnost od gušenja. Nikada nemojte davati kokice deci koja su mlađa od godinu dana.

Tvrde bombone

Bombone, uključujući lizalice, najbolje je odgađati dok dete ne bude dovoljno staro za pranje zuba.

Zapratite nas i na Instagramu!