Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pušenje za vreme dojenja: kako nikotin utiče na bebu?

Ukoliko ste pušač, verovatno se pitate da li ova loša navika utiče na vaše mleko, kao i to da li nikotin može ugroziti zdravlje deteta. Saznajte šta savetuju stručnjaci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nikotin sadrži velike količine supstanci koje izazivaju zavisnost, te se samim tim smatra jednom od najčešćih loših navika. Vrlo često mame čim se porode posegnu ponovo za cigaretama, uz obrazloženje da im pušenje pomaže u oslobođenja od stresa. Ipak, mnoge od dojilje se pitaju da li na taj način mogu da naškode bebi i da li nikotin prodire do majčinog mleka. Stručnjaci za laktaciju dali su odgovor na ova pitanja. 

Negativne posledice pušenja tokom dojenja

Majčino mleko neutrališe većinu negativnih efekata nikotina. Međutim, postoji niz opasnosti koje sa sobom nosi pušenje za vreme dojenja.

Bebe čije su majke pušači su izložene većem riziku od razvoja pneuonije, astme, a nekada i sindroma iznenadne smrti deteta i akutne infekcije uha. Takođe, uz nikotin se povećava rizik od razvoja grčeva, iritacija oka, gušobolje i stomačnih problema. Povrh svega, pušenje se povezuje sa smanjenom količinom mleka, ranim prestankom dojenja, i većinom problema koji otežavaju i ugrožavaju dojenje.

Povezane vesti

Podoj i cigareta nikako ne idu zajedno!

Mnoge mame se pitaju da li nikotin dolazi do majčinog mleka, i koliko se uopšte zadržava u čovekovom organizmu. Nivoi nikotina su najviši neposredno nakon pušenja cigarete, pa bi najbolje bilo da sačekate između sat i po i tri sata nakon pušenja. Možete isplanirati pušenje cigarete odmah nakon dojenja, kako biste bili sigurni. Takođe, imajte na umu da mališani često jedu, naročito tokom prvih meseci, pa bi bilo pametno da imate spremno ispumpano mleko bez nikotina.

Mame, zaštitite svoju bebu

Iako postoji mogućnost da vaša beba izraste u zdravo dete, najbolja odluka je da ne rizikujete i da ukoliko dojite svoju bebu, prestanete da pušite. Svakako, mame bi trebalo da smanji količinu cigareta koliko god je to moguće kako bi smanjile rizik od mnogih komplikacija.

Ukoliko stvarno ne možete da prestanete sa pušenjem, nemojte paliti cigaretu pred detetom, i obezbedite da su kuća i automobil sredine za bebu bez duvanskog dima. Takođe, obucite jaknu ili bluzu kada pušite, i potom je ostavite napolju, kako bi beba bila što manje izložena duvanskom dimu. Obratite pažnju na to da beba ne treba nikada da spava u krevetu sa pušačem, jer to povećava rizik od sindroma iznenadne smrti deteta.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica