Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gojaznost kod beba: Kako da znam da li se moje dete prejeda?

Kada beba stigne kući, mame imaju mnogo briga. Jedno od pitanja koje ih najviše muči je - da li je moja beba dovoljno jela... ili možda previše?

  Izvor: Foto: Shutterstock

U različitim kulturama postoje drugačiji stavovi o tome koliko često i koliko bi bebe trebale da jedu, i kako bi trebale da izgledaju, kaže Alana Levin pedijatar iz Njujorka i član Pedijatrijske Asocijacije.

Neki roditelji smatraju da su "dobro obavili posao" ukoliko imaju buckastu bebu, dok drugi misle da buckaste bebe imaju veće šanse da budu gojazne kasnije u životu.

Međutim, većina strepnji i bojazni oko toga da li je beba dovoljno jede su besmislene, kaže ova lekarka.

"Ako vaša beba dobija na težini, raste i razvija se, i ukoliko vaš pedijatar nije zabrinut, ne bi to trebali da budu ni roditelji", kaže Levin. 

Povezane vesti

Da li beba može da bude gojazna?

Bebe se razvijaju individualno i svakoj bebi odgovara drugačija količina u različito vreme.

Bebe imaju veoma sofisticiran regulacioni sistem i kada su gladne one jedu, kada se najedu one više ne jedu. 

Dakle, kada beba okreće glavicu od flašice ili dojke ili ne želi da sisa i sa druge strane, ona vam govori da se najela i da joj više mleka nije potrebno. A kada beba sama gura glavicu i traži još, to znači da je još gladna (i ne treba obraćati pažnju koliko je mililitara bilo u flašici ili je već sisala pola sata).

Kako da znam da li se beba prejeda?

Težina bebe nije merilo i znak koji treba da gledate kada je u pitanju napredovanje bebe. Ukoliko bebu odvedete kod lekara, on će proveriti bebinu težinu, dužinu i proveriće da li se beba pravilno razvija. I sve dok su ti rezultati u okvirima koji odgovaraju bebama u tom razdoblju, sve je uredu.

Za razliku od težine, bljuckanje (ili refluks) može biti znak da ste vašoj bebi dali veću količinu mleka nego što joj je bila potrebna. 

Povezane vesti

Koliko su česti slučajevi gojaznosti kod beba?

Veoma su retki. Gotovo svaka beba će odbiti hranu onda kada joj je dosta i upravo zbog toga ne može doći do gojaznosti.

  Foto: Shutterstock

Šta izaziva gojaznost kod beba?

Gojaznost je češća kod beba koje se hrane na flašicu, jer kada roditelji odrede količinu oni očekuju da beba tu količinu i popije. Vremenom beba nauči da tu količinu treba da popije ne vezano za to da li joj je to previše.

Takođe, bebama je mnogo lakše da piju iz flašice, pa im je stoga lakše i da popiju više mleka. 

Povezane vesti

Šta treba da radim ukoliko se utvrdi da se moja beba prejeda i da je gojazna?

Poštujte signale koje vam šalje vaša beba. Ako beba okrene glavu od dojke ili skloni flašicu i pre nego što je popila punu količinu, to je znak da ona više nije gladna.

Šta mogu da uradim da preveniram prejedanje i gojaznost?

Nemojte hraniti bebu ukoliko vidite da ona okreće glavu. I nemojte da se oslanjate na sat ili mililitražu, jer nije važno da li je beba sisala pola sata ili 15 minuta ili da li je popila 100 ili 200 mililitara. Važno je samo da je beba zdrava, srećna i da napreduje.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica