Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od toga koliko će beba jesti do toga kako će kakiti: 5 stvari koje niste znali o mlečnoj formuli

Otkrivamo vam nekoliko iznenađujućih stvari sa kojima se možete susresti prilikom hranjenja deteta adaptiranim mlekom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pravilna ishrana bebe predstavlja najvažniji uslov za njen optimalni rast i razvoj. I iako je majčino mleko najbolja opcija, mnoge mame mogu da imaju određenih problema zbog kojih ne mogu da doje svoju bebu. Ukoliko spadate u tu grupu ili ste prešli na kombinovanu ishranu, evo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate:

Bebe koje se hrane formulom imaju drugačiju stolicu

Sadržaj bebine pelene se razlikuje u zavisnosti od toga šta ona jede. I ne samo da je kaka od mlečne formule drugačija, već može biti i prilično šokantna za mame koje su prestale sa dojenjem.

“Naša beba je prešla na formulu u petoj nedelji i primetili smo drastičnu promenu u njenoj stolici”, kaže jedna mama. “Miris, tekstura, količina, konzistencija, boja, učestalost - sve se promenilo!”

Povezane vesti

Zbog čega je to tako? Kako objašnjava pedijatrica Margaret Moris, to je jednostavno prilagođavanje organizma na hranu koju dobija. “Flora gastrointestinalnog trakta se menja u zavisnosti od hrane koja prolazi kroz njega, a mlečna formula se dosta razlikuje od majčinog mleka.”

Mnogi roditelji kažu da stolica od mlečne formule miriše dosta jače, da je tamnije boje i da je “tanja”. 

Povezane vesti

Bebe ne vare majčino mleko i mlečnu formulu istom brzinom

Da li bebe koje se hrane mlečnom formulom mogu da jedu u većim razmacima od beba koje su dojene? Jednom rečju - da.

Evo zbog čega: majčino mleko i većina formula sadrže belančevine iz surutke i kazein. Majčino mleko sadrži više belančevina iz surutke koje se lakše vare od kazeina, dok formule sadrže više kazeina. 

Povezane vesti

Ako ste se zbog toga ponadali da ćete više spavati jer se vaša beba hrani mlečnom formulom, trebalo bi da zapamtite da se svaka beba razlikuje. Džetinder Batia, šef neonatologije na Univerzitetu zdravstvenih nauka u Džordžiji i potparol Američke akademije pedijatara, objašanja da svaka beba ima drugačije kalorijske potrebe, osobine i i navike spavanja. Kao rezultat tome, dešava se da neke bebe hranjene formulom budu budne isto koliko i one koje se hrane majčinim mlekom.

“Moj stariji sin je isključivo bio na formuli, a mi smo se budili gotovo isto koliko i kada sam dojila mlađeg”, kaže jedna mama.

Povezane vesti

Ipak, nema sumnje da se formula duže vari od majčinog mleka. Pa zato ukoliko svoju bebu hranite nešto ređe od prijateljice koja doji, nemojte se brinuti.

  Foto: Shutterstock

Bebe mogu biti alergične na mlečnu formulu

Većina beba mlečnu formulu vari vrlo lako uz nekoliko podriga. Međutim, neke bebe mogu biti alergične na proteine iz kravljeg mleka kojih ima u formuli.

(Napomena: netolerancija na proteine kravljeg mleka nije isto što i netolerancija na laktozu, koja se ne ispoljava do kasnijih godina u detinjstvu ili rane adolescencije.)

“Krv ili sluz u stolici obično su znaci da su creva upaljena, a samim tim znači i da verovatno postoji alergijska reakcija na mlečnu formulu”, kaže pedijatrica Moris.

Drugi znaci alergije mogu biti dijareja, povraćanje, crveni osip i uznemirenost prilikom hranjenja.

Povezane vesti

Konstantna nelagodnost takođe može biti jedan od simptoma. Naravno, svaki roditelj čija beba ima grčeve reći će vam da često plakanje ne znači da beba ima alergiju. Ipak, kako Margaret Moris kaže - “ako je beba često uznemirena, verovatno za to postoji razlog, a jedan od njih može biti alergija. Zato je vrlo važno da proverite sa svojim pedijatrom.”

Ukoliko se ispostavi da je vaša beba alergična na mlečnu formulu, vaš pedijatar će je verovatno zameniti sojinim mlekom. Ako je pak beba alergična i na sojino mleko, pedijatar će predložiti hidrolizovano kravlje mleko, u kojem su proteini delimično razgrađeni, zbog čega će izostati imuni odgovor.

Povezane vesti

Ne piju sve bebe istu količinu mlečne formule

Dok sa svojom prijateljicom razmenjujete priče o uspavljivanju, odjednom primećujete da je vaša beba za isto vreme otpila znatno veću količinu mleka od bebe vaše prijateljice. Da li ste rodili malog proždrljivca?

Ne. To nije ništa drugo nego klasičan primer individualne razlike, objašnjava pedijatrica Margaret. “Nekim bebama je potrebno više kalorija od drugih i ono što je potrebno jednoj bebi za pravilan razvoj možda neće odgovarati drugoj.”

Povezane vesti

Pored toga, količina mlečne formule koju vaša beba popije će se razlikovati od obroka do obroka - baš kao što vi želite laganu salatu za ručak, a kasnije žudite za obilnijom večerom. 

Međutim, uprkos toj promenljivosti, potrebno je da pratite neke osnovne smernice. Uopšteno govoreći, bebe koje još uvek nisu prešle na čvrstu ishranu bi trebalo da dobiju oko 140 mililitra mlečne formule po kilogramu telesne težine na svaka 24 sata. Dakle, ako je vaša beba teška oko 3 kilograma trebalo bi da popije oko 420 mililitra formule. Ako ima 4.5 kilograma, treba da popije 710 mililitra dnevno.

I nikako nemojte zaboraviti na obavezne preglede kako bi vaš pedijatar mogao da prati bebin razvoj.

Povezane vesti

Većina mlečnih formula je u osnovi ista

Uopšte nije teško da budete potpuno sluđeni kada se u prodavnici nađete ispred rafa punog raznovrsnih mlečnih formula. Kako da izaberete onu pravu? Mnogim roditeljima će laknuti kada čuju da su, kada je reč o sadržaju najvažnijih hranljivih sastojaka, gotovo sve formule jednake.

To je zbog toga što mlečne formule reguliše Uprava za hranu i lekove (FDA) koja od proizvođača zahteva da u svaku mlečnu formulu uključe 29 posebnih hranljivih sastojaka. Dok razlilčiti brendovi imaju drugačija imena, pakovanja i cene, nijedan od njih se ne razlikuje po sastavu.

Jedini sastojak koji se ne nalazi u svim formulama jeste omega-3 masna kiselina DHA, za koju su neke studije pokazale da može poboljšati kognitivni razvoj i vizuelnu percepciju. Danas većina formula sadrži DHA, ali ne sve, tako da pročitajte sastav fotmule koju želite da kupite i potražite onu koja ima ovu masnu kiselinu.

Povezane vesti

Postoje, međutim, mnoge specijalizovane formule za specifične situacije. Tako, na primer, mlečne formule za prevremeno rođene bebe ili bebe sa malom težinom sadrže više kalorija od standardnih. Formule za bebe sa refluksom sadrže pirinač ili druge zgušnjivače. Takođe postoje i formule, kao što je već spomenuto, sa sojinim mlekom ili hidrolizovane formule za bebe koje su alergične na standardnu formulu. 

Roditelji koji preferiraju organsku hranu takođe mogu pronaći formule sa organskim sastojcima koje podležu istim propisima FDA. Pored toga, one moraju da budu sertifikovane kao organske od strane Ministarstva poljoprivrede. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica