Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje bebe: Kako da prevenirate plagiocefaliju ili sindrom 'zaležene' glave

Plagiocefalija je u poslednjih nekoliko decenija postala sve češća. Saznajte šta izaziva sindrom “zaležene” glave i kako možete sprečiti da ga vaša beba dobije...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Možda niste čuli za termin plagocefalija, ali vam je verovatno poznatiji sindrom “zaležene” ili “ravne” glave.

“Reč plagiocefalija zapravo znači ‘ravna glava’. To je termin koji se koristi za opis deformisanog oblika glave kod odojčeta. Iako zvuči alarmantno, ovo stanje je zapravo bezopasno. U stvari, kada beba počne da sedi, plagiocefalija često nestaje sama od sebe za nekoliko meseci”, objašnjava doktor Majkl L. Kaningam. 

Vrste Plagiocefalije

Poziciona plagiocefalija

Ovo je najčešći oblik plagiocefalije i baš kao što se da zaključiti iz naziva, razvija se iz pozicije bebine glave, objašnjava doktor Majkl. Bebe imaju tendenciju da spavaju sa glavom okrenutom na levu ili desnu stranu. Pošto je bebina lobanja izuzetno mekana, u skladu s blagim pritiskom na dušek, bebina glava može poprimiti asimetričan oblik.

Brahicefalija (Koronarna sinostoza)

Ovo je druga po učestalosti vrsta plagiocefalije koja obično nastaje ukoliko beba spava na leđima, glavom okrenutom ka gore. Na taj način njena glava postaje ravna sa zadnje strane. “Jedina razlika između plagiocefalije i brahicefalije je u tome na koji način beba spava i leži”, objašnjava doktor Kaningam.

Povezane vesti

Skafocefalija

Mnogo ređa od ostalih, ali i mnogo ozbiljnija, skafocefalija nastaje kao rezultat urođenog defekta - prevremenog zarastanja šava koji spaja veliku i malu fontanelu (spoj kostiju koji kreće od čeone kosti i seže do kostiju na potiljku). “Kada se rodimo, vrh naše lobanje sačinjen je od pet kostiju. Između tih kostiju postoji meko tkivo koje se širi kako naš mozak raste.Kod skafocefalije kost raste preko mekog tkiva, spajajući dve kosti i sprečavajući rast lobanje. Glava postaje veoma uska, jer se ne može proširiti s jedne na drugu stranu”, objašanjava doktor Kaningman. Kada govorimo o skafocefaliji, verovatno ćete čuti i termin ‘kraniosinostoza’. Skafocefalija je najčešći oblik kraniosinostoze, koja spada u vrstu plagiocefalije.

Povezane vesti

Kako da znate da vaša beba ima plagiocefaliju?

Zdrava glava novorođenčeta je savršeno okrugla sa zadnje strane i simetrična s leve i desne. Ukoliko ste zabrinuti da vaša beba možda ima ovaj sindrom, ispipajte njenu glavu i potražite bilo kakve asimetričnosti ili ravnine. Takođe možete primetiti da beba s jedne strane ima manje kose. Većina pedijatara proverava da li ima izgleda za plagiocefalijom tokom standardnog pregleda, ali je dobro da i sami proverite, budući da jedna vrsta ovog sindroma - kraniosinostoza - može ostaviti dugotrajne posledice. “Kada god roditelj primeti da bebina glava izgleda asimetrično, treba odmah da je odvede kod lekara”, predlaže doktor Kaningam.

Šta uzrokuje plagiocefaliju?

Pritisak na bebinu mekanu lobanju može promeniti oblik njene glave. Većina slučajeva plagiocefalije može se povezati sa:

Položajem u toku spavanja

Američka Akademija pedijatara je 1994. godine pokrenula kampanju “Nazad na spavanje” kako bi ohrabrila roditelje da decu stavljaju da spavaju na leđima. Kampanja je pokrenuta s namerom da se Sindrom iznenadne smrti (SIDS) smanji za 50 odsto, i tako se spasu životi više hiljada beba, međutim kampanja je drastično povećala broj slučajeva sindroma “ravne” glave. “Priroda spavanja na leđima ne dozvoljava puno okretanja, tačnije zahteva statičnu poziciju za razliku od spavanja na stomaku”, kaže doktor Kaningam. Naravno, s obzirom da postoje načini da se plagiocefalija spreči, nema potrebe da vaša beba ne spava na leđima.

Povezane vesti

Previše provedenog vremena u ljuljaškama, sedeljkama i auto-sedištima

“Sve što može učiniti da bebina glava padne sa strane nije dobro. To se najviše odnosi na sedeljke, ljuljaške i auto-sedišta, pa je najbolje da njihovu upotrebu svedete na minimum. Auto-sedišta su ipak obavezna, ali se zato potrudite da pronađete odgovarajuće sedište za svoju bebu i, ako je potrebno, koristite dodatak koji drži bebinu glavu u neutralnom položaju. Znam da je to teško, ali obično govorim roditeljima: Kada se vratite iz prodavnice sa bebom, a ona je u međuvremenu zaspala u sedištu, morate je prebaciti u krevetac”, kaže doktor Kaningam.

Povezane vesti

Prevremenim rođenjem

Prerano rođene bebe sklonije su kranijalnim deformitetima, jer su kosti njihove glave mekše nego kod beba koje su se rodile u terminu. Kod ovih beba se takođe javlja poseban oblik plagiocefalije. “Prevremeno rođene bebe su vrlo savitljive i krhke, tako da uglavnom leže rotirajući glavicu za 45 stepeni levo-desno, te im glava poprima duguljast izgled”, kaže doktor Majkl. Takođe, ulegnuće na glavi česta je pojava kod blizanaca i višestrukih trudnoća u kojima jedan plod vrši pritisak na drugi.

Tortikolisom

"Krivi vrat" ili tortikolis je prilično česta pojava kod beba, koja bez obzira da li je urođena ili stečena zahteva neodložnu terapiju. Smatra se da na pojavu tortokolisa utiče položaj koji beba zauzima u maminom stomaku u poslednjim mesecima trudnoće. Ipak postoji nekoliko različitih tipova tortikolisa, napominje doktor Kaningam, a plagiocefalija se javlja usled jednog položaja koji beba zauzima zbog krivog vratića dok spava.

Kako sprečiti plagiocefaliju?

Sa izuzetkom kraniosinostoze, koja ograničava rast mozga, plagiocefalija je obično privremeno stanje i obično ne izaziva nikakve probleme. U ostalim vrstama plagiocefalije, mozak nastavlja da se razvija normalno, samo u drugačijem obliku. Ipak, mnogi roditelji bi voleli da izbegnu plagiocefaliju ukoliko je to moguće.

Srećom, to se vrlo lako može postići. “Ne ostavljajte svoju bebu da bude često u jednom položaju”, predlaže doktor Kaningam. Ukoliko beba ima tendenciju da zaspi gledajući u jednom istom pravcu svake noći (obično u pravcu nečega što joj privlači pažnju, kao što su igračke), trudite se da često menjate mesto toga što joj privlači pažnju. 

Povezane vesti

Druga, ujedno i najvažnija, stvar u prevenciji plagiocefalije jeste da se potrudite da vaša beba ne provodi puno vremena na leđima dok je u budnom stanju. Okrećite bebu na stomak što češće, osim što ćete na taj način sprečiti pojavu plagiocefalije, takođe ćete je i pripremiti na druge razvojne aktivnosti koje slede u njenom razvoju, kao što su sedenje i okretanje. “Dok je beba na stomaku, ona će držati glavu gore, tako da je u neutralnom položaju, a to, osim što sprečava pojavau “ravne” glave, takođe i jača njen vrat”, kaže doktor Kaningam.

Na tržištu se mogu naći i jastuci koji sprečavaju pojavu plagiocefalije, ali doktor Kaningam savetuje roditelje da ne bacaju novac na njih, a sa njim se slaže i američki Nacionalni institut za javno zdravlje, napominjući da bi sve jastuke i meke predmete trebalo ukloniti iz bebinog kreveca, kako bi se izbegao sindrom iznenadne smrti.

Kako se tretira plagiocefalija?

Terapija plagiocefalije je prilično slična i prevenciji. Ona podrazumeva sprečavanje bebe da sedi i leži okrenuta na leđima duže vreme. Probajte da je uspavate tako da joj svaki put glava bude drugačije okrenuta, stavite je da leži na stomaku kad god je budna i obavezno je nadgledajte.

Povezane vesti

Ukoliko vaša beba ima asimetrične mišiće na vratu, pedijatar će verovatno prepisati određenu fizikalnu terapiju kako bi se mišići ojačali, a možda ćete i vi morati sa bebom kod kuće da radite neke vežbice.

U težim oblicima plagiocefalije lekar može da odredi primenu specijalne "kacige". Ove metode su najefikasnije ukoliko se primenjuju između četvrtog i šestog meseca života, odnosno u periodu kada se beba najbrže razvija. Osnovna funkcija ovih “šlemova” jeste vršenje blagog ali konstantnog pritiska na kosti lobanje, što koriguje njihov oblik i položaj tokom razvoja. Ipak, veoma malom broju beba potrebne su primene ovih mera.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica