Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 nezdravih navika u ishrani beba: Kako naučiti decu da se zdravo hrane?

Poslednja istraživanja, pokazala su da se sve više dece uzrasta do dve godine hrani nezdravo. Sprečite širenje ove pojave uz pomoć saveta stručnjaka sajta "Parents"!

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Sve manje beba jede povrće

Najnovija ispitivanja su pokazala da u ishrani dece do druge godine života povrće zauzima sve manje mesta. Kako bi se ova pojava sprečila, roditelji moraju biti izuzetno kreativni u načinu posluživanja povrća u okviru dnevnih obroka. Na primer, pokušajte da poslužite pastu sa graškom ili spanać u jutarnjem šejku. Ako vaša beba odbija određenu hranu, ostanite uporni. Veliki broj roditelja odustane prebrzo, naročito kada je reč o povrću.

2. Već u prvoj godini života dece, njihov glavni izvor voća postaju sokovi

Roditelji moraju insistirati na zameni sokova celim voćkama. Čak i stoprocentni voćni sokovi ne sadrže istu količinu hranljivih materija kao što je to slučaj sa voćem. Ukoliko želite da služite sokove deci, ograničite dozu na manje od 3 decilitra dnevno.

Povezane vesti

3. Gazirani napici postaju svakodnevica sve većeg broja dece

Oko 30 procenata beba širom sveta počne da pije napitke bogate šećerom i gazirana pića i pre svoje druge godine. Roditelji su itekako dužni da o ovome vode računa i da u ishrani svoje dece održe primat vode i mleka, a onemoguće unošenje prevelike količine slatkih napitaka. U suprotnom, deca se izlažu velikom riziku- pojavi gojaznosti i sličnih zdravstvenih problema.

4. Povrće koje se najviše koristi u ishrani male dece jeste krompir- u formi čipsa i pomfrita

Pokušajte da prženi krompir zamenite pečenim ili pire krompirom koji su sami za sebe značajni izvori hranljivih materija. Ipak, trudite se da u dečiju ishranu uvedete i druge vrste povrća bogatog različitim vrstama korisnih i zdravih sastojaka.

Povezane vesti

5. Već u toku prve godine života, bebe unose u organizam prevelike količine natrijuma

Mala deca unose svakog dana oko 1,500 miligrama natrijuma u svoj organizam. Servirajte manje količine obrađene hrane jer je upravo ona najveći izvor natrijuma. Ako želite da značajno redukujete njegovo unošenje, koristite začine poput cimeta i đumbira u spravljanju jela, umesto soli.

Povezane vesti

Već u 15. mesecu života, bebe unose preko 6 čajnih kašika šećera u toku dana. Ti šećeri dalaze se u svim vrstama slatkiša, kolača, ali i u žitaricama, jogurtu itd. Pokušajte da dečiju hranu zasladite prirodnim putem (mešanjem voća sa jogurtom) i striktno pratite koliko šećera dnevno unose vaša deca.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica