Mnogi roditelji, ustanovilo je britansko istraživanje, toliko su prestravljeni od same pomisli da njihovo dete prestane sa disanjem i da ga treba oživljavati da o tome ne žele ni da razmišljaju, te upravo iz tog razloga ni ne znaju kako se postupak oživljavanja izvodi na maloj bebi. 

Kako bi roditeljima odagnali taj strah, britanska bolnica 'St. John' napravila je zabavni, edukativni video u kojem je na vrlo jednostavan način, kroz dečju pesmicu, objašnjeno kako na bebi izvesti postupak oživljavanja. 

'Molimo sve roditelje da nauče tehniku oživljavanja bebe i da podele video kako bi svi roditelji, bake, deke i svi oni koji se brinu za decu znali šta treba uraditi u tim ključnim minutama nakon što beba prestane da diše', poručuju iz bolnice 'St. John'.

Znati kako oživiti bebu koja je prestala sa disanjem može znatno da poveća šanse za preživljavanje, odnosno moguće je spasiti bebi život. 

Evo kako izvesti postupak oživljavanja na bebi koja je prestala da diše:

1. Pozovite hitnu pomoć.

2. Položite bebu na ravnu površinu i nežno joj nagnite glavu prema nazad kako bi se otvorili disajni putevi. 

3. Dajte bebi veštačko disanje tako da prislonite svoja usta na bebina usta i nos, pa potom pet puta nežno udahnite. 

4. Prislonite dva prsta (kažiprst i srednji prst) na bebine grudi i pritisnite, odnosno pumpajte 30 puta u pravilnom ritmu. 

5. Ponovo prislonite svoja usta na bebina usta i nos, pa nežno udahnite dva puta. 

6. Zatim opet stavite dva prsta na bebine grudi i pumpajte 30 puta u istom ritmu. 

7. Ponavljajte niz od dva udisaja i 30 pumpanja u smirenom ritmu dok ne dođe hitna pomoć.