Kada beba sisa, ona zahvaljujući majčinom mleku dobija sve potrebne hranljive sastojke. Međutim, nisu sve mame u mogućnosti da doje svoje bebe. 

Evo koje su to stvari koje je potrebno da znate ukoliko svoju bebu delimično ili u potpunosti hranite adaptiranim mlekom:

1. Majčino mleko ne bi trebalo mešati sa mlečnom formulom

Kada rukom ili pumpicom izmlazate mleko, možete ga odmah upotrebi ili pomešati sa već izmlazanim mlekom koje čuvate u frižideru, ali nikako ne bi trebalo da ga mešate sa  formulom, vodom ili bilo čim drugim.

2. Ne koristite neprovereno mleko drugih majki

Širom sveta postoje banke u kojima može da se donira majčino mleko (u Srbiji postoje tri banke humanog mleka - u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu). Ovo mleko se pasterizuje i ostavlja za najugroženije bebe, čije mame nisu u stanju da obezbede dovoljno mleka kako bi zadovoljile bebine potrebe.

Takođe, na društvenim mrežama postoje grupe u kojima mame pružaju podršku jedne drugima i ukoliko je nekome potrebno izmlazano mleko ono se prikuplja i deli.

Međutim, u većini zemalja je kupovina i prodaja majčinog mleka strogo zabranjena i to sa razlogom! Istraživači iz Nacionalne dečije bolnice u Ohaju utvrdili su da je tokom 2014. godine objavljeno više od 55 hiljada oglasa o kupovini i prodaji majčinog mleka u odnosu na 2011. godinu kada je taj broj iznosio 11 hiljada. Ono što je alarmantno, jeste to da je oko 10 procenata uzoraka kupljenog i prodatog majčinog mleka sadrži i kravlje mleko, prema nedavno objavljenoj studijiu žurnalu "Pediatrics".

3. Čitajte pažljivo uputstva

Ukoliko bebu hranite adaptiranim mlekom, veoma je važno da pažljivo pratite uputstva prilikom pripreme. Uvek koristite mericu istog brenda, jer može da varira u veličinama, a isto tako ih pažljivo brojite. Ako se izgubite u računanju, prekinite i počnite ponovo. Za svaki miks, vodu dobro prokuvajte - mleko u prahu nije sterilno, pa je voda ta koja mleko čini bezbednim za piće. Iz tog razloga voda nikad ne bi trebalo da bude hladnija od 70 stepeni. Smesu bi trebalo upotrebiti najkasnije 30 minuta nakon pripreme.

4. Oprezno sa specijalnom vodom za bebe

Možda ćete biti iznenađeni ukoliko u supermarketima vidite flašice sa vodom namenje bebama. Međutim, ovi proizvodi nisu pogodni za piće za bebe ispod šest meseci, ali isto tako nisu ni neophodne starijim bebama. Takođe, prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije, ovi proizvodi nisu dobri ni za mešanje sa adaptiranim mlekom.