Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praktični vodič za ishranu bebe

Osnovne smernice i praktični saveti koji će vam olakšati dileme oko ishrane vaše bebe...

  Izvor: Foto: Profimedia

Nutritivne potrebe pre svega zavise od životne faze. Odojče bi trebalo da do šestog meseca udvostruči težinu sa rođenja, a da je do navršene prve godine utrostruči. Ali, treba imati u vidu da je svako dete svet za sebe, da ima individualne potrebe. Zato ne brinite ako vaše čedo jede manje ili više od preporučenih količina - one služe samo kao okvirne smernice. Praćenje dobijanja na težini, kao i redovne kontrole kod pedijatra su pravi pokazatelji kako beba napreduje.

Moji prvi meseci

Poželjno je da dojite bebu prvih šest meseci, po mogućstvu do kraja prve godine života, pa i duže - ako to prija i vama i njoj. Koliko je važno majčino mleko, pokazuju najnovija istraživanja, prema kojima je korisno i samo par meseci, pa čak i samo nekoliko nedelja dojenja!

Mleko - izazivač alergija Ukoliko je beba sklona alergijama, uvođenje kravljeg mleka u  ishranu pre navršene prve godine života može da podstakne njihov razvoj. Pošto kravlje mleko ima manje linoleinske kiseline, njen nedostatak kod odojčeta može da uzrokuje proliv, ekcem, ojed.  

Majčino mleko je idealna hrana za bebu. Između ostalog, pomaže joj da razvije otpornost i izbori se sa prehladama, upalama uha, alergijama i drugim bolestima. Prvih meseci života, ono zadovoljava sve bebine nutritivne potrebe. Kasnije, bebe koje sisaju, lakše prihvataju čvrstu hranu, jer su već usvojile različite vrste ukusa - preko maminog mleka.

Mali saveti u vezi s dojenjem

Razmak između podoja novorođenčeta ne bi trebalo da bude kraći od dva sata, niti duži od četiri sata: novorođena beba bi trebalo da ima šest do osam podoja dnevno, dok neke bebe imaju potrebu za čak 12 podoja!

Do četvrtog meseca, broj podoja se smanjuje na četiri do šest dnevno, ali se količina majčinog mleka koju beba popije tokom svakog hranjenja povećava. Kod odojčeta na veštačkoj ishrani se takođe smanjuje broj obroka kako biva starije, ali se povećava količina formule po obroku.

Ako ste ukinuli noćni podoj, i odojče mirno spava tokom noći, u nekim slučajevima će ipak biti potrebno da ga probudite radi hranjenja: ako ne jede dovoljno tokom dana, ili ima nedovoljnu težinu. To će vam prilikom kontrole preporučiti pedijatar koji prati rast vaše bebe.

Kako da znate da je beba dovoljno sisala?Vaša beba će vam pokazati da je još uvek gladna! Neki od znakova su: traži bradavicu, stavlja ručice u usta, stalno otvara i zatvara usta... Ako odmah nakon podoja zaspi, očigledno je sita.

Kravlje mleko - nikako

Siromašno je gvožđem, pa može da dovede do anemije (malokrvnosti). Pored toga bebin probavni sistem nije u stanju da adekvatno vari proteine kravljeg mleka. Veća količina kalijuma, ali i kalcijuma, fosfora i natrijuma, kao i proteina u kravljem mleku nego u majčinom, može da optereti nezrele bubrege odojčeta i dovede do dehidratacije. Osim toga, duplo više proteina kazeina u kravljem mleku često izaziva zatvor. Beba može da pije kravlje mleko, i to punomasno, tek nakon navršenih dvanaest meseci!

Čvrsta hrana

Poštujte vreme za uvođenje čvrste hrane...

... ni suviše rano
Bebama počinje da se uvodi čvrsta hrana između četvrtog i šestog meseca starosti, delimično i zato što je potrebno da nauče kako da jedu. Pre tog perioda, mišići za žvakanje nisu dobro razvijeni, niti odojče ima dovoljno pljuvačke za varenje. Nesvareni proteini, koji duže ostaju u nezrelom probavnom sistemu, mogu da uđu u cirkulaciju i izazovu alergijsku reakciju (osip, naduvenost, gasove, povraćanje, proliv, sekreciju iz nosa i očiju). Prerano uvođenje često dovodi do prejedanja, sa posledičnom gojaznošću. Najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom kada i koju namirnicu možete/treba da uvedete, i naravno nastavite sa dojenjem.

... ni suviše kasno
Nije dobro ni ako se čvrsta hrana uvodi suviše kasno, posle navršenih šest meseci. To dovodi do manjeg unosa kalorija neophodnih za rast i razvoj, što može da uzrokuje slabije napredovanje, a moguće je i da dete odbija čvrstu hranu. Posebno je opasno zbog neadekvatnog unosa gvožđa, zbog čega može da se javi anemija.

Zdrave mlečne prerađevine

Već oko sedam meseci, bebi mogu da se daju mlečne prerađevine u malim količinama, naročito jogurt i sir. Fermentisani mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, kisela pavlaka i sir) ne sadrže mlečni šećer (laktozu), pa i bebe kod kojih postoji nepodnošljivost (intolerancija) laktoze mogu lako da ih vare. Takođe, kiselomlečni proizvodi sadrže korisne bakterije koje potpomažu uspostavljanje ravnoteže u crevima.

Mala pravila za kašiceHranite bebu direktno iz teglice samo ako će da pojede sav njen sadržaj. U suprotnom, koristite posudu - kako bi se sprečila kontaminacija hrane i eventualno došlo do nekog oboljenja koje je time uzrokovano. Teglica sa bebinom hranom koja je već načeta, mora da stoji u frižideru (pokrivena), ali ne duže od dva dana.

Optimalna količina

Naučite „signale“ koje vaša beba pokazuje kada je gladna, i tada joj dajte da jede, a ne svaki put kada vi mislite da je gladna! Hranite bebu polako. Nemojte da povećavate rupu na cucli flašice kako biste ubrzali izlazak mleka ili mlečne formule. 

Praktične smernice

  • Novu hranu bi trebalo dodavati nakon dojenja, kako bi se izbeglo „zamenjivanje“ majčinog mleka i prestanak sisanja. 
  • Bebe koje sisaju, lakše vare čvrstu hranu, jer majčino mleko sadrži enzime koji potpomažu varenje proteina, ugljenih hidrata i masti.
  • Ponudite malu količinu nove hrane - jednu do dve kašičice. 
  • Prvi i poslednji obrok treba uvek da bude mleko (majčino mleko ili formula obogaćena gvožđem), koje ostaje primarna hrana do kraja prve godine života! 
  • U kašicu sa čvrstom hranom može da se stavi i malo majčinog mleka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica