Lekovi mogu da se daju bebi da ih popije, udahne (inhalacija), rektalno (u guzu), u vidu masti, krema, gela ili spreja, ukapavanjem, ili putem injekcija. Dozu određuje lekar, prema telesnoj masi deteta. Evo odgovora na najčešća pitanja o davanju lekova bebama.

Kako da bebi pravilno date da proguta lek?

Ako beba treba da popije lek, možete da joj ga date kašičicom (koja do navršenih šest meseci treba da bude otkuvana) ili pomoću sterilnog šprica. Bebu uzmite u naručje i postavite u polusedeći položaj. Kašičicom u kojoj je lek pritisnite bebin jezik i podignite dršku na gore, kako bi lek skliznuo u bebina usta. Špric je dobro koristiti za doziranje (ukoliko u pakovanju leka ne postoji dozer). Kada u špric uvučete odgovarajuću količinu leka (rastvora, sirupa ili suspenzije), možete da je izručite u kašičicu ili direktno postavite vrh šprica duboko u ugao bebinih usta, polako istiskujući sadržaj. Ako naglo istisnete sadržaj u sredinu usne duplje, beba može pri plaču da ga udahne i zagrcne se. Nikada nemojte da dajete bebi lek iz flašice za mleko, jer je velika verovatnoća da tako neće da popije celu dozu. Lekove u obliku kapi nemojte da sipate direktno u bebina usta (jer ćete pola da prospete), već najpre na kašičicu, na koju ste prethodno stavili malo mleka (svog ili formulu) ili čaja. Ukoliko dajete preparate gvožđa, nemojte da ih mešate sa mlekom, zato što im se tako smanjuje učinak, već sa bebi čajem u koji ste dodali kap limunovog soka - on pospešuje dejstvo te vrste lekova.

Bebi se retko daju tablete - koje ona, naravno, ne može da proguta, već moraju da se rastvore u kašičici sa malo vode ili čaja. Ako je tableta tvrda, ostavite je da malo odstoji u kašičici sa tečnošću - pa je, kada se razmekša, izgnječite drugom kašičicom i razmutite da se lepo rastvori.

Ukoliko bebi dajete inkapsulirani lek, kapsulu morate da otvorite i sadržaj izručite u kašičicu sa vodom ili čajem. Dobro izmešajte, kako prah ne bi ostao da pliva na površini, a potom dajte bebi da proguta.

Kako bebi da stavite lek u oči?

Najpre treba da bebi široko otvorite oko. Kapi za oči se ukapavaju u unutrašnji ugao oka, koje se drži otvoreno palcem i kažiprstom preko gazica, sve dok se lek ne razlije preko cele površine očne jabučice. Mast u oči se stavlja nakon čišćenja očiju troprocentnom bornom kiselinom, tako što se iscedi u tankom mlazu po sredini oka, bez dodirivanja tubom njegove površine. Zatim se zatvoreno oko poklopi sterilnom kompresom gaze (posebnom za svako oko), koja će da upije višak masti.
PageBreak

Kako da stavite bebi kapi u nos?

Kapi za nos se ubacuju pomoću kapaljke: jedan stisak prstima oslobađa jednu kap. Za ispiranje nosa se koristi mlaz koji se dobija stiskanjem plastične ampule ili potiskom klipa šprica sa fiziološkim rastvorom, pri čemu se ispira svaki nosni kanal ponaosob.

Kako se pravilno nanosi lek na kožu?

Aplikacija masti i krema nije problem ako se stavljaju na površinu kože. Na inficiranu kožu morate da stavljate lek pomoću sterilne gaze (za svaku kožnu promenu posebnom gazom, kako se infekcija ne bi nekontrolisano širila). Cink-talk mikstura („krečno mleko“) se na kožu nanosi pomoću obične vate, nakon što se flašica prethodno dobro promućka. Pri korišćenju spreja za kožu prethodno bebi zaklonite oči.

Kako se bebi stavljaju rektalni čepići?

Čepići (rektiole) i mikroklizme se stavljaju u čmar što dublje, nakon čega se gluteusi („guzni“ mišići) neko vreme drže sastavljeni - da lek ne bi ispao.

Kako bebi dati da inhalira (udiše) lek?

Neki lekovi, najčešće iz grupe bronhodilatatora (koji šire disajne puteve) se udišu. Za to su pripravljeni u vidu rastvora koji se stavlja u komoricu inhalatora, ili su spakovani u „pumpicu“. Beba može da udiše lek preko maske inhalatora, tako što se propisana doza pomeša sa dva-tri mililitra fiziološkog rastvora ili destilovane vode i stavi u komoricu inhalatora. Kada se pritisne prekidač, kroz masku izlazi lek u vidu pare, i to traje pet do dvadeset minuta, zavisno od količine. Za to vreme, maska treba da bude čvsto priljubljena na lice malog bolesnika - koji, neretko, pruža otpor, ili ne može toliko dugo da izdrži u jednom položaju. Potrebno je ogromno strpljenje da bi se odojčetu lek dao na ovaj način. Druga varijanta je da se na pumpicu stavi plastična komora za bebe - „bebihaler“, na čiji drugi kraj se pričvrsti maska. Pritiskom na pumpicu, lek se oslobađa u komoru, a beba - dišući vazduh preko maske određeno vreme, koje propisuje lekar, udahne celu količinu leka.

Šta ako beba povrati lek?

Ako beba povrati lek u roku od deset minuta nakon što ga je popila, ponovite jednom celu dozu. Ako povrati nakon 20 minuta, nemojte da ponavljate. Ukoliko povrati svaki put, odustanite od tog načina davanja (možda takav lek postoji u obliku čepića). Većina sirupa za decu ima voćni ukus, pa ih starija odojčad dobro podnosi. Za bebu koja samo pije mleko, to može da bude novi ukus, koji ne toleriše. Pokušajte da je zavarate sa nekoliko gutljaja čaja posle leka. Ako nikako neće, posavetujte se sa pedijatrom.

Tekst: Prim. dr Maja Skender, pedijatar