Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti pedijatra: Kako bebi dati lek?

Davanje leka bebi često nije jednostavno, što zbog roditeljskog neiskustva i straha, što zbog njenog opiranja i plača. Kako onda da bebi pravilno i u odgovarajućoj dozi date lek da bi on imao efekat?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Lekovi mogu da se daju bebi da ih popije, udahne (inhalacija), rektalno (u guzu), u vidu masti, krema, gela ili spreja, ukapavanjem, ili putem injekcija. Dozu određuje lekar, prema telesnoj masi deteta. Evo odgovora na najčešća pitanja o davanju lekova bebama.

Kako da bebi pravilno date da proguta lek?

Ako beba treba da popije lek, možete da joj ga date kašičicom (koja do navršenih šest meseci treba da bude otkuvana) ili pomoću sterilnog šprica. Bebu uzmite u naručje i postavite u polusedeći položaj. Kašičicom u kojoj je lek pritisnite bebin jezik i podignite dršku na gore, kako bi lek skliznuo u bebina usta. Špric je dobro koristiti za doziranje (ukoliko u pakovanju leka ne postoji dozer). Kada u špric uvučete odgovarajuću količinu leka (rastvora, sirupa ili suspenzije), možete da je izručite u kašičicu ili direktno postavite vrh šprica duboko u ugao bebinih usta, polako istiskujući sadržaj. Ako naglo istisnete sadržaj u sredinu usne duplje, beba može pri plaču da ga udahne i zagrcne se. Nikada nemojte da dajete bebi lek iz flašice za mleko, jer je velika verovatnoća da tako neće da popije celu dozu. Lekove u obliku kapi nemojte da sipate direktno u bebina usta (jer ćete pola da prospete), već najpre na kašičicu, na koju ste prethodno stavili malo mleka (svog ili formulu) ili čaja. Ukoliko dajete preparate gvožđa, nemojte da ih mešate sa mlekom, zato što im se tako smanjuje učinak, već sa bebi čajem u koji ste dodali kap limunovog soka - on pospešuje dejstvo te vrste lekova.

Bebi se retko daju tablete - koje ona, naravno, ne može da proguta, već moraju da se rastvore u kašičici sa malo vode ili čaja. Ako je tableta tvrda, ostavite je da malo odstoji u kašičici sa tečnošću - pa je, kada se razmekša, izgnječite drugom kašičicom i razmutite da se lepo rastvori.

Ukoliko bebi dajete inkapsulirani lek, kapsulu morate da otvorite i sadržaj izručite u kašičicu sa vodom ili čajem. Dobro izmešajte, kako prah ne bi ostao da pliva na površini, a potom dajte bebi da proguta.

Kako bebi da stavite lek u oči?

Najpre treba da bebi široko otvorite oko. Kapi za oči se ukapavaju u unutrašnji ugao oka, koje se drži otvoreno palcem i kažiprstom preko gazica, sve dok se lek ne razlije preko cele površine očne jabučice. Mast u oči se stavlja nakon čišćenja očiju troprocentnom bornom kiselinom, tako što se iscedi u tankom mlazu po sredini oka, bez dodirivanja tubom njegove površine. Zatim se zatvoreno oko poklopi sterilnom kompresom gaze (posebnom za svako oko), koja će da upije višak masti.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica