Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upala uha kod odojčadi

Odgovori pedijatra na najčešća pitanja o infekciji uha kod beba.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Pošto je upala uva gotovo uvek pratilac infekcije nosa, češće se javlja u hladnom i prelaznom periodu. Međutim, ima je i leti, posebno kod dece kod koje prva upala nije dovoljno dugo lečena, ili nije otklonjen uvećan treći krajnik

Upala uha kod beba i male dece je veoma neprijatna, a simptomi koji je prate često budu pogrešno protumačeni. Iako se roditelji uplaše kada posumnjaju da je dete dobilo upalu uha, verujemo da će vas odgovori na najčešća pitanja umiriti i pomoći da odreagujete na pravi način.

1.Zašto su infekcije uva češće u dečjem uzrastu?

Sluzokoža srednjeg uva je nastavak sluzokože ždrela, što ima ogromnog značaja kada je u pitanju širenje infekcija iz gornjih disajnih puteva na srednje uvo. 

2. Kako beba reaguje kada je boli uvo?

Odojče iznenada postaje uznemireno, vrišti, trlja glavu o podlogu, prinosi ruke ušima, ili trpa ruke u usta i odbija hranu, zato što sisanje pojačava bol. Navedeni simptomi često bivaju pogrešno protumačeni kao glad, grčevi ili izbijanje zuba. Međutim, zapušen nos je obavezan znak, a neretko su prisutni i kašalj i povišena temperatura. Kod 80 odsto beba se javlja proliv, koji nije uzrokovan infekcijom creva. 

3. Šta učiniti kada bebu boli uvo?

Kao prvu pomoć treba joj dati analgetik (lek protiv bolova): do šest meseci dolazi u obzir samo Paracetamol, a posle navedenog uzrasta i Ibuprofen - koji, inače, ima jače dejstvo. Zatim bebi morate da očistite nosić od sekreta - to ponekad bude dovoljno da bol prestane. 

Od koristi može da bude i grejanje uva (najbolje staviti šaku soli u čistu platnenu maramicu, uvezati, zagrejati na šporetu u suvoj šerpi, pa prisloniti na uvo, uz obaveznu prethodnu proveru temperature na sopstvenoj koži). To je najčešće dovoljno da se beba smiri, a onda je treba obavezno odneti kod ušnog lekara ili pedijatra. On će da obavi otoskopski pregled - pomoću specijalnog levka ili aparata otoskopa, i da postavi tačnu dijagnozu. 

Ukoliko se ipak radi o bakterijskoj infekciji, mališa će da dobije antibiotike. U slučaju virusne infekcije oni nisu od koristi, ali su tada potrebne česte kontrole, jer virusna upala kod beba začas može da se iskomplikuje i da dođe do bakterijske infekcije.

4. Kako sprečiti zapaljenje srednjeg uva kod odojčeta?

1. Tokom prehlade, zapušen nos čini bebu razdražljivom i ometa joj pravilno sisanje, jer mora da ispusti dojku da bi uzela vazduh na usta. Neophodno je da joj se očisti nosić pre svakog podoja, kako bi mogla da diše na nos dok sisa. Ova mera je veoma važna u sprečavanju zapaljenja srednjeg uva. 

2. Prirodna ishrana dokazano smanjuje učestalost upale srednjeg uva, kako zbog povoljnijeg položaja pri sisanju iz dojke (što ne važi za bebe koje dobijaju majčino mleko na flašicu), tako i zbog brojnih zaštitnih faktora kojima obiluje neprokuvano humano mleko.

3. Čišćenje ušiju štapićima pogoduje upali spoljašnjeg, a u slučaju ozlede bubne opne i unutrašnjeg uva.

4. Nedovoljno duga i/ili neefikasna terapija ima za posledicu često vraćanje infekcije, što zna da traje i godinama, i da ozbiljno naruši sluh deteta. Zato je izuzetno važno da se u potpunosti izleči prva infekcija!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica