Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skrining sluha novorođenčeta

U Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara", novorođenoj deci se pre otpusta iz porodilišta, najčešće trećeg dana po rođenju, obavezno kontroliše i sluh.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Blaža oštećenja sluha kod deteta se u porodičnim uslovima ne primete uvek lako, dok su kod težih oštećenja pokazatelji jasni, često nažalost i kasni. Upravo zato se lepa praksa neguje u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara", sluh novorođenih beba kontroliše već u porodilištu.
- Ovaj skrining, takozvani svetski zlatni standard, primenjujemo od 2006. godine, na inicijativu našeg Audiološkog centra.

Ranim skriningom i blagovremenom intervencijom, postiže se izlečenje i kod potpune gluvoće deteta

Prvi smo u Srbiji obezbedili uslove za ranu kontrolu sluha, pre uočljivih kliničkih simptoma, kako bi se i mere lečenja preduzele na vreme - rekla nam je dr Nada Todorović, načelnik Neonatalnog odeljenja KBC "Zvezdara" u Beogradu.

Rana dijagnostika – preduslov za izlečenje

Prema svetskoj statistici, od hiljadu novorođenih bebica jedna do tri imaju uočljiv problem sa sluhom.
- Bilo da je dovoljna samo habilitacija, odnosno stimulacija sluha, ili rehabilitacija koja sledi posle operacije, rana kontrola je važna da bi se dete na vreme podvrglo odgovarajućoj intervenciji i lečenju. Ranim skriningom i odgovarajućom, blagovremenom intervencijom,

Nekoliko sekundi za testiranje sluhaNa pitanje kako pregled izgleda, koliko traje i da li je možda neprijatan za bebu, dr Jovanović odgovara:- Testiranje sluha kod novorođenčadi je vrlo jednostavno, sprovodi se dok beba spava, i traje svega nekoliko sekundi. Pregled obavlja lekar ili sestra - malim automatizovanim aparatom, koji je prilagođen uzrastu novorođenčeta

.postiže se izlečenje i kod potpune gluvoće deteta, što ne bi bio slučaj kada bi se takav problem otkrio u kasnijem dobu. Kod kasnijeg otkrivanja problema sa sluhom, rezultati su skromniji.


Mogućnost ili privilegiju da im se blagovremeno kontroliše sluh, nemaju samo deca rođena u porodilištu KBC "Zvezdara".


Ovde se to radi i svim ostalim bebama koje roditelji dovedu sa overenim uputom pedijatra iz doma zdravlja. Bez obzira u kojem su porodilištu rođeni, sluh malih pacijenata može da se kontroliše u ambulanti Audiološkog centra, koja je otvorena svakog radnog dana pre podne.

Rizične grupe

- Poželjno je da se prva kontrola sluha obavi u prvom mesecu života. To je naročito važno kod novorođene dece sa jasnim rizicima kao što su gluvoća u porodici, anomalije glave i vrata otkrivene na rođenju, primena određenih (ototoksičnih) lekova koji se daju bolesnom novorođenčetu, a koji bi mogli da oštete sluh, kao i dokazane neke intrauterine infekcije - istakla je dr Nada Todorović.

Stvarno ili "lažno" oštećenje sluha

Od dr Natalije Jovanović, koja je jedan od članova Audiološkog tima KBC "Zvezdara", saznali smo i da se

Od ostalih porodilišta u Srbiji, uslove za rani skrining sluha tek rođenih beba obezbedila je i Ginekološko-akušerska klinika u Višegradskoj u Beogradu

kod kod nekih beba odmah po rođenju uočava oštećenje sluha, ali da dalje pretrage mogu da pokažu da je sve uredu. 

- Pozitivan nalaz na oštećenje sluha najčešće nastaje iz nekih banalnih razloga, kao što su prisustvo plodove vode u ušima, kolaps spoljašnjeg slušnog kanala, prevelika buka u prostoriji u kojoj vršimo testiranje, čujnog disanja na nos bebe koju testiramo. U ovim slučajevima, beba se poziva na još jednu kontrolu krajem prvog meseca. Ukoliko i dalje postoji sumnja da beba ne čuje, roditeljima se preporučuje dopunsko audiološko testiranje, koje se takođe obavlja u našoj bolnici. Dalja audiološka procena sluha kod dece sa patološkim nalazom se obavlja sa tri meseca bebinog života u ustanovama za pedijatrijsku otorinolaringologiju i audiologiju KBC „Zvezdara“, na Institutu za majku i dete, ili u Kliničko-bolničkom centru Srbije. 

Mirjana Ajbl

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica