Vitamin D ima brojne uloge u organizmu, a najpoznatija mu je sprečavanje rahitisa. Naziv rahitis obuhvata grupu oboljenja kod kojih postoji poremećaj mineralizacije (ugradnje kalcijuma i fosfora) u kosti koje rastu. Stoga je moguć samo kod dece. Daleko najčešći razlog nedovoljne mineralizacije jeste nedostatak vitamina D, koji je neophodan za ugradnju kalcijuma u hrskavice i kosti.

Zašto je važan vitamin D?

Vitamina D nema dovoljno u majčinom mleku, ali se on stvara u koži, pod dejstvom sunčevih zraka.

Osim u tropskom i suptropskom pojasu, gde su bebe od rođenja izložene dovoljnoj količini sunčevih zraka, u ostalom delu sveta se primenjuje vitamin D u obliku kapi

Kod odojčadi koja živi u područjima sa umerenom ili hladnom klimom, i ne iznose se golišava napolje tokom cele godine - stvaranje vitamina D u koži ne zadovoljava potrebe organizma, pa su deca u prošlosti često obolevala od rahitisa. Danas se ova bolest uspešno prevenira dodavanjem vitamina D u vidu kapi ili u sastavu adaptiranih mlečnih formula za bebe. Osim u preventivne svrhe, vitamin D se kod određenih oboljenja i u znatno većim dozama koristi i kao lek.

U kom uzrastu se bebi daje vitamin D?

Osim u tropskom i suptropskom pojasu, gde su bebe od rođenja izložene dovoljnoj količini sunčevih zraka, u ostalom delu sveta se primenjuje vitamin D u obliku kapi. Daje se svakodnevno, od petnaestog dana života do navršenih godinu dana, a deci rođenoj tokom zimskih meseci i nakon prvog rođendana, sve do proleća.

Koliko vitamina D treba dati bebi?

Doza koja je dovoljna da spreči rahitis iznosi 400 internacionalnih jedinica (IJ) dnevno, a broj kapi zavisi od "jačine" preparata, kojeg propisuje pedijatar.

Da li je bolje da se koristi vodeni ili uljani rastvor vitamina D?

S obzirom na to da je vitamin D rastvorljiv u mastima, a nije rastvorljiv u vodi, uljani rastvor je bolji i prirodniji.

Da li je potrebno bebu izlagati suncu?Sa aspekta stvaranja vitamina D u koži - jeste. Poslednjih godina, svedoci smo preteranog straha od UV zračenja. Međutim, bez sunca ipak ne možemo. Odojče treba u toku leta iznositi golišavo - ujutru i predveče, kada sunčevi zraci padaju na površinu zemlje pod najmanjim uglom, i to u „šareni hlad“. To znači da treba izbegavati direktno sunčanje, ali je dobro da dete bude ispod retke krošnje drveta, kako bi bar malo sunčevih zraka delovalo na njegovu kožu i podstaklo stvaranje vitamina D u njoj. Šeširić na glavi je obavezan!

Svi preporučeni preparati vitamina D i AD, koji mogu da se nađu na našem tržištu, u obliku su uljanog rastvora. U njihovom nedostatku može da se dâ i vodeni rastvor.

Na koji način se bebi daje vitamin D?

Odojčetu se vitamin D daje pomoću kašičice. Pošto je količina leka mala (obično jedna-dve kapi), da bi ga beba sigurno progutala - treba da se u kašičicu najpre sipa malo mleka koje pije (majčinog ili industrijske formule), a zatim iz bočice kapne propisan broj kapi vitamina D, i dâ bebi da proguta.

Koliko puta dnevno se bebi daje vitamin D?

Daje se jednom dnevno, u bilo koje doba dana, bez obzira na obroke. Najbolje je da to bude uvek u isto vreme, kako se ne bi zaboravilo.


Suplementi u bebinoj ishrani: 12 pitanja (i odgovora) o VITAMINU D. Foto: Shutterstock

Koji preparat vitamina D da dajemo bebi?

Na našem tržištu postoje dva preparata čistog vitamina D, koji se preporučuju za prevenciju rahitisa kod odojčadi. To su:

* Domaći "Vitamin D3 200", koji u jednoj kapi sadrži 200 IJ, pa se daju dve kapi u jednoj dnevnoj dozi

* Uvozni "Vigantol", koji u jednoj kapi sadrži 660 IJ, pa se dnevno bebi daje samo jedna kap (iako je doza veća od preporučenih 400 IJ dnevno, nema opasnosti od predoziranja).

Da li je bebi potrebno dodavati i vitamin A?

Bebi koja sisa ili se hrani mlečnom formulom nije potrebno dodavati vitamin A. On se dodaje samo odojčetu koje se hrani kravljim mlekom, jer ga ono ne sadrži u dovoljnoj količini. Međutim, to mleko se ne preporučuje u prvoj godini života zbog opasnosti od alergije. Ukoliko se, ipak, koristi, onda se vitamin A daje u obliku AD kapi, čiju dozu određuje pedijatar (obično tri kapi dnevno).

Da li beba koja se hrani adaptiranom mlečnom formulom treba da dobija vitamin D?

Teoretski - ne treba, jer mlečne formule sadrže dovoljnu količinu tog vitamina. Međutim, praksa je pokazala da to nije uvek dovoljno da se spreči rahitis, pa većina pedijatara savetuje da se minimalna doza vitamina D daje i odojčadi na veštačkoj ishrani.

Može li dete koje dobija propisanu dozu vitamina D da oboli od rahitisa?

Nažalost, može, ali se to retko dešava. Tada se radi o takozvanom vitamin D rezistentnom rahitisu, koji je uzrokovan urođenom greškom u metabolizmu vitamina D, ili je posledica neke druge bolesti (bubrežne ili crevne).

Da li bebi, kod koje se fontanela (mekani deo između kostiju na temenu) rano zatvara, treba ukinuti vitamin D?

Ne! Iako kod rahitisa fontanela dugo ostaje široko otvorena, ne važi i obratno. Naime, razlozi za prerano zatvaranje fontanele nisu uzrokovani prekomernom dozom vitamina D, niti će njegovo ukidanje da ih otkloni. U tom slučaju su uočljivi i drugi simptomi, naročito na rendgenskom snimku. Najčešće je u pitanju "lažna uzbuna". Naime, kod jednog broja potpuno normalne odojčadi, velika fontanela se zatvara već sa tri meseca, ali glava nastavlja sa rastom sve dok šavovi između kostiju ne srastu. Toj deci se vitamin D daje kao i ostaloj, bar do prvog rođendana.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Pročitajte i...