Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

Protiv kojih bolesti štiti Pentaxim vakcina? Kada je roditelj kupi u apoteci, kako treba da je čuva i transportuje do doma zdravlja?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vakcinacija predstavlja namerno ubacivanje uzročnika (mikroba) ili njihovih delova u organizam, sa ciljem da se izazove reakcija imunog sistema i razvoj otpornosti na te uzročnike, odnosno bolesti.

Vakcine se prave na nekoliko načina, ali je cilj isti za svaki tip - da stimuliše imuni sistem, bez izazivanja bolesti. Vakcina može da se da kašičicom, a najčešće ubrizgavanjem u nadlakticu ili zadnjicu, što zavisi od tipa vakcine. Postoje one koje se daju samo jednom - za ceo život,  neke je potrebno dati više puta u toku prve godine bebinog života, dok je za neke potrebna revakcinacija do osamnaeste godine. Veoma je važno da dete primi sve potrebne vakcine, i to u propisano vreme. Jer, ako se propusti jedna vakcina ili revakcina, ili prođe određeno vreme, celokupna vakcinacija gubi značaj, pa je u tom slučaju potrebno obnoviti ceo ciklus.

Ako bi vaše dete bilo izloženo nekoj bolesti protiv koje je vakcinisano, «borci» (antitela) bi brzo uništili «neprijatelja», jer vakcine jačaju detetovu odbranu od bolesti. Zato je dobar izbor petovalentna vakcina: protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i Hib-a (Haemophilus influenzae tip b) - pod nazivom Pentaksim (Pentaxim) ili Infanriks (Infanrix). Primenjuje se kod dece starosti između drugog meseca i treće godine života, a može da se kupi u apotekama ili Zavodu za javno zdravlje Beograd. Daje se intramuskularno, u tri doze, i to u prvoj godini života, kao i revakcina u drugoj godini.

Važno!

Od momenta kupovine ne bi smelo da prođe više od dva sata do davanja vakcine u domu zdravlja, ili odlaganja i čuvanja u frižideru, bez obzira na letnje vrućine (preko 35 stepeni). Zimi, da se vakcina ne smrzne, treba je nositi u tašni ili u džepu na odeći blizu tela.

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe «Halobeba»u Gradskom zavodu za javno zdravlje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica